unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Misstanken: Spelade bort andras miljoner – levde själv i lyx

Han spelade bort flera miljoner av andras pengar på fotboll – och misstänks ha tillskansat sig själv minst 1,7 miljoner kronor som gått till lyxkonsumtion.
Nu ställs den 32-årige boråsaren inför rätta, misstänkt för grovt bedrägeri mot 80 personer i Sverige och Norge. Han nekar till brott.
Mest satsade en 73-årig kvinna i spelklubben, 400 000 kronor.
Den misstänkte 32-åringen.
Den misstänkte 32-åringen.
Foto: Polisutredningen

Det hela utspelade sig under drygt ett halvårs tid, mellan oktober 2015 och maj 2016. Den då 28-årige boråsaren hade bildat en spelklubb tillsammans med två kompanjoner, en svensk och en norsk.

Tack vare norrmannens kontakter lyckades de få ett stort antal personer i både Sverige och Norge att satsa stora summor, mellan 10 000 och 100 000 kronor per gång. Den åtalade spelade för pengarna på fotbollsmatcher, främst hos spelbolaget Bet365 men också hos Unibet och Svenska spel.

Han hade fått kompanjonernas förtroende efter ett par lyckade spel tidigare.

I början gick det bra, enligt vad mannen senare uppgav i polisförhör. Han hävdar att han betalade ut cirka 1,5 miljoner kronor i vinster till klubbens medlemmar de första två månaderna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men sedan började det gå sämre, till slut så dåligt att spelklubben lades ner. Redan tidigare hade det skurit sig mellan boråsaren och de båda kompanjonerna, först den ene och sedan den andre. Det gällde bland annat hur vinstpengarna skulle fördelas.

Utdrag ur en sms-konversation mellan den åtalade boråsaren och hans norske kompanjon i spelklubben.
Utdrag ur en sms-konversation mellan den åtalade boråsaren och hans norske kompanjon i spelklubben.
Foto: Polisens förundersökning

I maj 2016 började polisanmälningarna strömma in mot boråsaren. Klubbens medlemmar kunde då inte längre komma i kontakt med honom.

Åklagare Ove Jäverfelt i Borås hävdar i sitt åtal att mannen har lagt ut minst 1,7 miljoner av klubbmedlemmarnas pengar på lyxkonsumtion. Bland annat köpte han en BMW X5. Kontoutdrag visar att 247 000 kronor spenderades under fem besök på Operakällaren i Stockholm i mars-april 2016.

quote
Det går inte att utesluta att det ligger i hans intresse att min huvudman blir syndabock.

Själv har mannen sagt i förhör att han har handlat för sin del av vinsten, som han hade rätt till. Men det håller inte hans tidigare kompanjon i Norge med om. Norrmannen kommer att vittna i rättegången som börjar i Borås tingsrätt på måndag.

– Det går inte att utesluta att det ligger i hans intresse att min huvudman blir syndabock, säger boråsarens advokat Bertil Westlund till BT.

Sammanlagt sattes cirka sju miljoner kronor in på den åtalades bankkonto när spelandet pågick. 5,8 miljoner av det kom från de 80 personer, som är målsägare i fallet.

Operakällaren på baksidan av Kungliga Operan i Stockholm. Här spenderade boråsaren nästan en kvarts miljon kronor under fem besök våren 2016.
Operakällaren på baksidan av Kungliga Operan i Stockholm. Här spenderade boråsaren nästan en kvarts miljon kronor under fem besök våren 2016.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Polisen har kunnat se att mannen har spelat för minst tre miljoner och att han använt 1,7 miljoner för egen räkning.

– Resterande tre till tre och en halv miljoner har vi inte riktig koll på, säger åklagare Ove Jäverfelt.

I förundersökningen står att de pengarna troligen också har spelats bort. Polisen tror inte att boråsaren har kvar pengar på något annat konto.

Mannen greps, förhördes och släpptes sedan i juli 2017. Därefter pågick den omfattande utredningen fram till oktober 2019, då åtal väcktes.

Men då hade den misstänkte flyttat till Spanien, där han enligt advokaten arbetade. I våras häktades boråsaren i sin frånvaro. I början av juli greps han av spansk polis och utlämnades nyligen till Sverige.

Boråsaren är också åtalad för anstiftan av grov misshandel och anstiftan av rån, två brott som ska ha begåtts i Borås i april 2016. Han ska ha förmått två andra personer att utföra dem.

Läs mer

Arkivbild.

Nyheter

Borås: Man misshandlades med tillhygge – vill inte anmäla

En man i 30-årsåldern ska ha blivit misshandlad under natten till fredagen.

Arkivbild.

Nyheter

Sjuhärad: Dubbel utdelning för polisen vid larm – ytterligare tjuvar hittades av slump

Vid 00.30-tiden på natten till fredagen ska en eller flera personer ha tagit sig in i en container vid Hajoms bygdegård.

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Borås

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Sjuhärad sticker ut: fördubbling från veckan innan

Helikoptern flög strax över trädtopparna när den lyfte upp den gamla rörbron och sedan släppte ner den i en container.

Mark

Sjuhärad: Därför flög helikoptern så nära villakvarteret

Villaägare uppmanades att förankra sina utemöbler.

Misstänkt mordförsök: Skott gick in genom fönster i bostadshus

Borås

Misstänkt mordförsök: Skott gick in genom fönster i bostadshus

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna huset ✓ Mopeder sågs lämna platsen

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Borås

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”