Annons

Minoritetsservice på väg att flytta – beslutet väcker ilska

Borås stad vill flytta minoritetsservicen för finsktalande från Stadshuset till Arbetslivsförvaltningen på Österlånggatan. Något som skapat starka reaktioner.
Borås • Publicerad 8 november 2019 • Uppdaterad 7 juli 2020
Minoritetsservice kan komma att flytta till Arbetslivsförvaltningen på Österlånggatan efter nyår.
Minoritetsservice kan komma att flytta till Arbetslivsförvaltningen på Österlånggatan efter nyår.Foto: Ceasar Segergren

391 medlemmar i olika finska föreningar i Borås har skrivit ett brev till kommunen i hopp om att stoppa flytten. Framför allt är det tillgängligheten för de äldre medlemmarna som oroar.

– I Stadshuset var minoritetsservicen på första våning. Det var enkelt att hitta dit och det var ett bekant kontor för oss. Vad vi har hört kommer minoritetsservicen nu att placeras i i rörigare lokaler på tredje våning hos Arbetslivsförvaltningen. Några av våra medlemmar rädda för att åka hiss. Jag hoppas att flytten inte blir av, säger Seija Noppa ordförande för Samarbetsorgan för Borås finska föreningar.

Annons

Man kritiserar även att servicen hamnar i en byggnad där det arbetas med integration.

– Vi tycker inte att de nationella minoriteterna ska inte blandas med flyktingpolitik. Vi har anpassat oss väl till det svenska samhället och behöver inte integreras. Det handlar bara om att vi behöver språkhjälp.

Seija Noppa.
Seija Noppa.Foto: Ingemar Brink

Hans Johansson, som är verksamhetschef på Arbetslivsförvaltningen, arbetar för att flytta minoritetsservicen. Han säger till BT att han har svårt att ta till sig kritiken i det här skedet.

– Jag har bjudit in till ett samrådsmöte i slutet av november för att visa våra lokaler. Jag tycker att det blir fel att kritisera lokalerna innan man har sett dem. Vi har genom åren hört att många tyckt att det varit jobbigt att gå upp för backen från busstorget till Stadshuset. Nu blir det enklare att ta sig till minoritetsservicen i och med att det är platt mark hit. Man slipper dessutom ta sig över Kungsleden, som många tyckt ha varit bökigt.

– Sedan har jag svårt att köpa kritiken om att vi skulle blanda minoritetsservice och integration. Vi är jättenoga med att skilja på verksamheterna. Det kommer att vara i samma byggnad, men i olika rum och som helt olika verksamheter.

Hans Johansson, verksamhetschef på Arbetslivsförvaltningen.
Hans Johansson, verksamhetschef på Arbetslivsförvaltningen.Foto: Oscar Eriksson

Varför vill du flytta minoritetsservicen?

– Stadshuset håller på att renoveras, så det är inte lämpligt att ta emot besök där. Det är en anledning. Sedan är det också en arbetsmiljöfråga för vår personal. De kommer att vara närmare sin chef och kunna få mer stöd i det dagliga arbetet. Personalen kommer även att få fler kollegor i huset eftersom minoritetsservicen för andra minoriteter redan finns här.

Om allt går enligt planerna kommer minoritetsservicen att flytta till Österlånggatan efter årsskiftet. Men beslutet är inte hugget i sten, enligt Hans Johansson.

– Kommer det fram allvarlig och relevant kritik mot flytten under och efter samrådsmötet så kommer vi så klart att ta till oss det.

Minoritetsservice på finska

Personer som talar finska som modersmål har enligt lagen rätt till muntliga och skriftliga kontakter med kommuner och myndigheter på finska. Kommunen eller myndigheten kan bestämma särskild tid och plats där servicen kan ges. Kommuner har även särskilda skyldigheter att erbjuda förskola och äldreomsorg, helt eller till väsentlig del på minoritetsspråken, om någon i förvaltningsområdet önskar detta.

Källa: Länsstyrelsen.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons