Annons

Ministern: ”Om du utnyttjar människor ska du inte sova gott om natten”

BT har i en artikelserie granskat en rad flyttfirmors brottsliga metoder i Borås. Kriminalitet inom arbetslivet har ofta lyckats gå under radarn – men nu lovar myndigheterna att kraftsamla.
– Läget är allvarligt. Det ska bli fler tillslag hos arbetsgivare som fuskar, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.
Borås • Publicerad 4 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022
Johan Danielsson (S) säger att det ska bli fler tillslag hos arbetsgivare som fuskar.
Johan Danielsson (S) säger att det ska bli fler tillslag hos arbetsgivare som fuskar.Foto: Jessica Gow/TT

Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) har frågorna om arbetslivskriminalitet på sitt bord.

– Är du arbetsgivare i Sverige idag och du utnyttjar människor, du betalar inte skatt, då ska du inte sova gott heller. Du ska känna att myndighets-Sverige är efter dig, säger han.

Annons

Så har det inte sett ut hittills. Polisanmälningarna har samlats på hög medan brottsliga firmor har kunnat fortsätta.

Johan Danielsson säger att han känt en viss frustration över hur arbetslivskriminaliteten hittills tagit för lite plats i samhällsdebatten.

– Nu finns det en växande medvetenhet om de problem som den medför för samhället. Jag upplever ändå att det sker ett skifte. Och det är också tydligt utpekat från statsministern att det är en prioriterad fråga för regeringen.

”Det ska bli fler tillslag hos arbetsgivare som fuskar.”
Johan Danielsson, (S).

Under året ska sju nya regionala myndighetscenter, som enbart inriktar sig på att jaga arbetslivskriminalitet, inrättas. Ett av dem ska ligga i Göteborg. De anställda där kommer att vara ute och besöka arbetsplatser.

– Det ska bli fler tillslag hos arbetsgivare som fuskar, säger Johan Danielsson.

Regeringen har också tillsatt en ny delegation mot arbetslivskriminalitet. Ola Pettersson är ordförande där och arbetar nu med att försöka ge en bild av hur det laglösa skuggsamhället ser ut i Sverige. Brottslingar som driver företag och bedrar kan flyga under radarn mer än de som rånar och stjäl.

– Upptäcktsrisken är mindre. Och konsekvenserna är inte så allvarliga. På så sätt är det en attraktiv form av brottslighet för den som vill begå brott, säger Ola Pettersson.

Ola Pettersson är tidigare chefsekonom på LO och leder nu delegationen mot arbetslivskriminalitet.
Ola Pettersson är tidigare chefsekonom på LO och leder nu delegationen mot arbetslivskriminalitet.Foto: ROBIN EK/TT

Signalerna om att arbetslivskriminaliteten ökar är många. Den sker i mer systematiserad form – och har ibland kopplingar till annan organiserad brottslighet.

– Brottslingarna är drivna entreprenörer och kan dra in stora belopp, säger Ola Pettersson.

”Det har blivit mycket enklare att starta företag men det har också blivit enklare att missbruka andras identiteter.”
Ola Pettersson, delegationen mot arbetslivskriminalitet

Att brottslingar sätter in målvakter i företagen i stället för att själva stå på dem på pappret är klassiskt, säger Ola Pettersson. Och att målvakterna kan vara ofrivilliga eller ovetande – som i BT:s granskning – har blivit möjligt genom nya sätt att identifiera sig, som med bank-id.

Annons

– Det har blivit mycket enklare att starta företag men det har också blivit enklare att missbruka andras identiteter. Det där är ett stort problem.

Är det för lätt idag att sätta någon på ett företag?

– Jag har inget entydigt svar. Men det finns en hel del som tyder på det, att det är för lite kontroller i samband med företagsbildning och förändringar i företag.

I BT:s granskning av flyttfirmorna har en rad personer felaktigt hamnat som styrelsemedlemmar i bolag. Bland annat har en ovetande 103-åring blivit inskriven i styrelsen för en flyttfirma.

De flesta styrelseändringar går igenom utan manuell granskning hos Bolagsverket – och att en 103-åring anmäls till en styrelse behöver inte leda till röd flagg.

Håkan Larsson är chef för Bolagsverkets brottsförebyggande enhet.

– Att en person är äldre flaggas inte automatiskt i systemet. Vi har ett ständigt kvalitetsarbete och vi ser hela tiden över våra rutiner, säger Håkan Larsson.

Exakt hur rutinerna för granskning ser ut vill han inte kommentera.

Att man kan hamna i en styrelse utan att skriva under själv – har ni identifierat några problem med det förfarandet?

– Jag är medveten om problematiken. Och det är väl något vi får titta på framöver. Jag förstår vad du menar.

Annons

Redan den här veckan kommer Bolagsverket att lättare kunna upptäcka fusk och brottslighet, eftersom de omfattas av ny lagstiftning från 1 maj. Nu kan de samarbeta med andra myndigheter och dela information för att motverka brott.

– Vi kommer att kunna jobba betydligt mer effektivt mot grov brottslighet nu, säger Håkan Larsson.

Lena KvistSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons