Annons

Minister hyllade bostadslösning

Lagom till terminsstarten passade bostadsminister Stefan Attefall (KD) på att besöka Borås för att spana in de nybyggda studentlägenheterna i Simonsland.
Borås • Publicerad 1 september 2014
Bengt Engberg, affärsutvecklingschef på AB Bostäder i Borås (till vänster i bild), och Sven Liljegren, vd på AB Bostäder i Borås (till höger i bild), guidade runt bostadsminister Stefan Attefall (KD) vid de nybyggda studentlägenheterna i Simonsland.
Bengt Engberg, affärsutvecklingschef på AB Bostäder i Borås (till vänster i bild), och Sven Liljegren, vd på AB Bostäder i Borås (till höger i bild), guidade runt bostadsminister Stefan Attefall (KD) vid de nybyggda studentlägenheterna i Simonsland.Foto: Bengt Lagerstedt

Det myllrade av nya studenter vid Textilhögskolan när civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte Borås på måndagseftermiddagen. Han var där för att få lära sig mer om bostadsprojektet som resulterat i 160 studentlägenheter alldeles intill, och ovanpå, Viskan.

– Här har man gjort en dyr lösning men ändå lyckats få ihop kalkylen. Det är ett bra exempel på att man kan bygga centralt och attraktivt på ett kreativt och flexibelt sätt. Det kommer vara en konkurrensfördel när studentkullarna minskar framöver, säger Stefan Attefall.

Annons

Hela följet med representanter från Kristdemokraterna och AB Bostäder i Borås besökte en av hyresgästerna i de nybyggda studentlägenheterna, Ellika Skjutar. Hon bor i en av de större lägenheterna på 48 kvadratmeter tillsammans med sin sambo, och studerar på Textilhögskolan bara ett stenkast bort. Alldeles utanför lägenhetens uteplats glittrar Viskans vatten.

Sven Liljegren, vd för AB Bostäder i Borås, berättar att det beslutades att studentbostäderna skulle hamna här redan när Textilhögskolan flyttades till Simonsland.

De mindre lägenheterna har alla varit uthyrda sedan hösten 2013. De 66 större lägenheterna släpptes i våras - dock är det först nu som alla blivit uthyrda, på grund av att intagningen är mindre på vårterminen. Hyrorna varierar från strax under 4000 kronor till strax över 6000 kronor i månaden.

Bengt Engberg, affärsutvecklingschef på AB Bostäder i Borås, berättar att den privata uthyrningen till studenter dessutom har ökat senaste året. Något som Stefan Attefall tycker är bra.

– Vi har satsat på skattelättnader för privatpersoner som hyr ut rum i sina bostäder, det är ett sätt att lösa bostadsbristen för studenter, säger Stefan Attefall.

En annan faktor som kan bidra till fler bostäder för studenter som Stefan Attefall lyfter fram är de så kallade Attefallshusen, komplementbostadshus på maximalt 25 kvadratmeter som nu får byggas utan bygglov. Lagändringen började gälla 2 juli i år och Stefan Attefall är nöjd med utvecklingen hittills.

– Jag tycker att det har varit ett stort intresse, samtidigt tar det tid innan det sätter sig. Detta är ju ett mer ambitiöst projekt än en friggebod och kräver mer planering.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons