Annons

Miljoner till högre Säs-löner

Västra Götalandsregionen fördelar nu 50 miljoner kronor för att rätta till orättvisa löner i sjukvården.
Borås • Publicerad 12 mars 2014
Foto: Anders Robertsson/arkiv

Södra Älvsborgs sjukhus får 5,65 miljoner av anslaget.

– Det är för tidigt att säga ännu om pengarna gett effekt, framhåller Vårdförbundets talesperson på Säs Åsa Bertilsson.

Annons

Den rödgröna regionledningen har i en satsning som ska löpa under tre år försökt jämna ut omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män i sjukvården.

Lönerna som ska främst ska höjas finns i vad som med en omskrivning benämns "kvinnodominerade yrken med medellång högskoleutbildning.”

Alla vet att det främst är sjuksköterskor det handlar om, och vad man jämför med är vissa manligt dominerade vårdyrken med jämförbar utbildning, bland annat sjukhusingenjörer.

Åsa Bertilsson välkomnar att regionen skjuter till särskilda pengar till detta. Men hon pekar på att det är svårt att se hur stor nytta anslaget gör.

– Vår totala lönepott för sjuksköterskorna på Säs ökade med 3,86 procent i fjol. Men eftersom vårt grundavtal saknar procentpåslag vet vi inte hur stor del som utgörs av just de 5,5 miljonerna.

– Dessutom är sjuksköterskorna sjukhusets största personalgrupp så pengarna ska fördelas till väldigt många. Räcka kommer de inte att göra, men i slutet av den här treårsperioden får vi försöka analysera hur utfallet blivit, avslutar hon.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset får den största delen av anslaget, 22 miljoner kronor, medan NU-sjukvården i Trestadsområdet och Skas i Skaraborg får ungefär lika stora summor som Södra Älvsborgs sjukhus.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons