Annons

Meteorolog: Lita inte på bilens termometer

Lita inte på biltermometern eller på att halkan försvinner när solen visar sig över horisonten.
Borås • Publicerad 28 februari 2008

Det är då blixthalkan kommer, säger Jonas Höglund meteorolog på SMHI. När biltermometern visar 3-4 plusgrader kan det vara minus eller noll vid vägbanan,

Normalt för Sveriges inland, ett klart och vindstilla dygn i början av mars, är 14-20 graders skillnad mellan natt- och dagstemperaturen. Efter en mulen och fuktig natt eller kväll med våta eller fuktiga vägbanor klarnar det upp och det värmande och skyddande molntäcket försvinner. Värmen strålar ut från både marken och luften, men temperaturen faller mycket snabbare på vägbanan och fukten fryser på till is. I luften en liten bit upp är det fortfarande flera plusgrader.

Annons

När det första solskenet visar sig ökar utstrålningen ännu mer och då händer det som hände på riksväg 40.

– Är man ute och kör då och ser att det exempelvis finns rimfrost intill vägen då ska man lätta på gasen, säger Jonas Höglund.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons