Annons

Medlemstappet inom kyrkan avtar sakta

Kyrkan tappar. Men fallet har bromsat in.
Borås • Publicerad 16 augusti 2008

–?Vi ser faktiskt att det planar ut något, säger Charlotte Elisson, informationsansvarig för Svenska Kyrkan i Borås.

De tre centrala församlingarna i Borås – Caroli, Gustaf Adolf och Brämhult – förlorade 418 medlemmar under 2007. Under samma period valde 46 personer medlemskap.

Annons

Det procentuella medlemsantalet är lågt i centrum. I Brämhults församling är 80,3 procent medlemmar i Svenska Kyrkan. I Caroli 65,4 procent. Samma siffra i Gustaf Adolfs församling är 66,4.

Men det är inga siffror som är ovanligt låga, jämfört med hur det ser på liknande orter i Sverige.

Stor organisation

Och faktum är att antalet utträden har minskat i Borås. Visserligen med liten marginal.

–?Det har bromat in något. Och det borde det göra. De som tänkt länge på att gå ur kanske har hunnit göra det nu. Man ska inte heller glömma att Svenska Kyrkan fortfarande är landets i särklass största medlemsorganisation säger Elisson.

Flest medlemmar, sett till antalet invånare har Broddarps församling i Herrljunga kommun. Där är 95,9 procent av invånarna medlemmar. Även i Månstad är drygt 95 procent med i Svenska Kyrkan.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons