Medan du sov: Här är nattens händelser

Man knivskuren i Kinna, mordförsök i Skåne och allt tuffare för Venuzuelas president att sitta kvar. Här är nattens händelser. Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 10 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Strax före klockan ett, natten till söndag, larmades flera polispatruller till Folkparksgatan i Kinna med anledning av ett lägenhetsbråk. När polisen kom fram till platsen visade det sig att en person blivit knivskuren.

– Det har varit ett större bråk i lägenheten. En person är knivskuren och några av de andra personerna har mindre skador. Vi har inlett en förundersökning om grov misshandel, säger Morten Gunneng vakthavande befäl på polisen

En person har greps av polisen och en person har förts till sjukhus.

Sverige

Två personer har gripits misstänkta för bland annat ett inbrott i ett vindkraftsverk. Inbrottslarmet gick vid 01.30-tiden i vindkraftverket i Lilla Edets kommun i Västra Götaland.

– Polis och väktare larmades till platsen och i samband med detta så avvek en bil som det blev ett förföljande på. Så småningom körde den här flyktbilen över en spikmatta på länsväg 2025, säger Morten Gunneng vid polisen.

De två personerna i bilen, en man och en kvinna i 30-årsåldern, kunde gripas. Bilen visade sig vara stulen och falskskyltad och i den fanns stöldgods, som inte kom från vindkraftverket.

– Det kan vara så att man inte riktigt visste vad man bröt sig in i. Man bröt upp containrar och sådant och man kanske inte visste vad som fanns på insidan, säger Gunneng.

Tre maskerade rånare överföll anställda vid en livsmedelsbutik i Heby i Uppland i samband med stängning vid 21-tiden på lördagskvällen, uppger polisen på sin sajt.

De tre butiksanställda var på parkeringen när gärningsmännen under knivhot tvingade in dem i butiken igen, där tvingade de dem att öppna ett kassaskåp och bakband dem.

Rånarna lämnade butiken med kontanter och personalen kunde själva ta sig loss och larma polisen.

Trots att pensionären avled 2013 fortsatte Pensionsmyndigheten att regelbundet betala ut pension till dödsboet.

Nu kräver myndigheten att närmare 400 000 kronor betalas tillbaka, rapporterar Gefle Dagblad.

Pensionsmyndigheten skriver i sitt beslut att dödsboet borde ha förstått att pensionsutbetalningen från sommaren 2013 fram till januari 2018 var felaktiga.

Polisen larmades till centrala Kristianstad i natt efter att ett bråk spårat ur.

– Det rör sig om ett misstänkt mordförsök där en man ska ha blivit knivhuggen i huvudet och i halsen, säger Marielle Kamp inre befäl på polisen i Kristianstad.

Offret och den misstänkte gärningsmannen ska ha börjat bråka inne i restaurangen, därefter ska de ha gått ut på gatan och det är där som gärningsmannen ska ha tagit fram sin kniv.

– Personen är förd till sjukhus, men den informationen jag har just nu är att det inte rör sig om några livshotande skador. Han verkar ha klarat sig bra efter omständigheterna.

Polisen har gripit en 22-årig man, misstänkt för mordförsök.

Världen

Under ett rymningsförsök från ett fängelse i Kongo-Kinshasa omkom 13 personer.

Oroligheterna i fängelset i staden Tshikapa började när en fängslad före detta medlem i en mils omkom och fångvaktare inte ville lämna över kroppen till en begravning.

– De inlåsta tog till vara på chansen och tog en polismans vapen. I röran lyckades många fly och hoppade ner i Kasai-floden och simmade bort, säger regionen Kasais biträdande guvernör Hubert Mbingho.

Nio fångar dog när säkerhetsvakter försökte fånga dem. Även två poliser och två medlemmar av en milis dödades i en skottlossning. Runt 60 personer lyckades fly i rymningen.

Med drygt två veckor kvar till årets stora karnevalsfest har myndigheterna i Düsseldorf beslutat dubblera böterna på att kissa utomhus. Den som blir påkommen med byxorna nere får nu betala 70 euro, motsvarande 735 kronor, skriver Rheinische Post.

Karnevalsfirandet i flera städer i västra och södra Tyskland lockar varje år en miljonpublik, som lika regelbundet smutsar ner innerstaden, inte sällan efter att ha druckit stora mängder öl. Invånarna har tröttnat på all nedskräpning, och framförallt alla de som tömmer sina blåsor mot husväggar och i parker.

För att komma tillrätta med problemet ställs även totalt 376 bajamajor och kissrännor ut på strategiska platser, 300 fler än förra året. Även Frankfurt höjer böterna till 70 euro, medan Köln drar till med 85 euro.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.