Annons

Med tungt ansvar för Borås flyktingar

100 000 flyktingar väntas söka asyl i Sverige nästa år. Antalet människor på flykt i världen har inte varit så högt sedan andra världskriget. Här i Borås ska krisen administreras av Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet.
Borås • Publicerad 9 november 2014
Migrationsverkets nya prognos den här veckan pekar på en kraftigt ökad flyktinginvandring som följd av världens konflikter. Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås beskriver bostadsbristen som det största problemet.
Migrationsverkets nya prognos den här veckan pekar på en kraftigt ökad flyktinginvandring som följd av världens konflikter. Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås beskriver bostadsbristen som det största problemet.Foto: Lars-Åke Green

De färgrika kontorsmöblerna på Fabriksgatan skulle lika gärna kunna finnas på en resebyrå eller på ett större företags ekonomiavdelning.

Men här nöts stolarna av människor som ofta utsatts för mycket svåra trauman. Ibland ska de på videolänk till en utredare i en annan del av landet berätta om sitt livs svåraste stunder. Om barnen de förlorat eller en älskande som sitter kvar i en krigshärd. Hit koncentreras världens stora konflikter.

Annons

–Den nya prognosen blir en utmaning för oss. Inte bara för Migrationsverket, utan en utmaning för Sveriges kommuner, landsting och våra politiker. Det behövs en beredskap, att man tar till sig prognosen och att man har lite framförhållning, åtminstone mentalt.

Migrationsverket har i veckan skruvat upp prognosen för hur många flyktingar som väntas söka sig till Sverige. Redan idag är det så att asylsökande som kommer nu kan inte få starta sin asylutredning förrän till sommaren. Och det tar tio månader innan man får ett första besked. Under den tiden får de väntande inte ens undervisning i det nya landets språk. En påtvingad, påfrestande sysslolöshet.

–Men det pågår pilotprojekt. Och det troliga är att någon form av svenskundervisning kommer att erbjudas under första halvåret nästa år.

Stefan Bergman ägnar mycket av sin arbetstid åt logistik. Men han får svårigheter att välja mellan att kryssa alternativen tro eller vetenskap. Undrar om det måste vara antingen eller.

–Det är svårt. Vi jobbar med frågor som ibland närmar sig det existentiella. Som mänskliga rättigheter och frågor där man kan börja fundera över vad ett liv är värt och om alla liv är värda lika mycket. Varför ska vi rädda livet på en annan människa och varför gör vi detta? Det finns en människosyn som ligger till grund för det.

Hur reagerade du på Fredrik Reinfeldts tal om att vi måste öppna våra hjärtan?

–Jag tyckte att det var jättebra. Det är det som krävs. Idag har vi väldigt många inskrivna i vårt system som har uppehållstillstånd. Det blir en helt orimlig situation för de människorna att leva, som de ju gör, i någon sorts limbo. Det är väldigt svårt att komma igång med studier och planera för sin framtid när man inte vet var man ska bo. Signalen Reinfeldt skickade till Sveriges kommuner tycker jag var väldigt bra. Det är så det är, annars får vi ändra inriktning på vår politik.

Hur?

–?Vi kan inte ha en politik som säger att vi välkomnar folk till Sverige, att vi beviljar uppehållstillstånd, men sedan gör vi inget mer utan då blir man kvar hos Migrationsverket. Det fungerar inte. Men det här beror naturligtvis inte på politisk ovilja, utan på att det är bostadsbrist.

Vilket är det största problemet för mottagningssystemet nu?

Annons

–Det är att hitta boende för asylsökande. Vi kommer att ordna logi, det har vi alltid gjort. Men det blir svårare och svårare. Vi upphandlar boende över hela landet, så vi styr alltså inte var vi vill ha boende. Det blir på de platser där det finns en entreprenör som lämnar in ett anbud. Så vissa kommuner har väldigt slumpmässigt fått många platser på kort tid. Och eftersom det råder upphandlingssekretess kan jag inte prata ihop mig med kommunen och planera. Beskedet kan komma bara några dagar innan platserna ska tas i bruk. Det största bekymret är att det går till på ett så oplanerat sätt.

Ni kan inte längre starta egna förläggningar?

–Skulle vi få en sådan möjlighet, att hyra en anläggning och driva den i egen regi, så skulle det naturligtvis vara av intresse för oss. Då är vi ju inte bundna av upphandlingskrav, vi kan använda anläggningen till vilken verksamhet vi vill. Men några sådana finns inte. Och är man entreprenör är det bättre betalt att sälja tjänster och driva anläggningen själv än att bara hyra ut till Migrationsverket. Fast vi fortsätter jaga lägenheter. Och vi får en del oseriösa förslag.

Vi säger av olika anledningar nej till ganska många, oftast för att man håller en så dålig standard. Eller så vill man hyra ut till fantasipriser.

Vilken är den mest spridda myten om flyktingar?

–Kanske handlar det om ekonomi, att man tror att asylsökande har en ekonomisk situation som vida överstiger ens egen. Bidragsnormen för asylsökande ligger ju långt under bidragsnormen för socialbidrag. Du får 61 kronor om dagen per vuxen om du är sambo, annars 71 kronor. Då ska det täcka mat, resor, kläder, medicin och eventuella nöjen. Bor man på anläggning med helpension så får man som regel 24 kronor om dagen som ensamstående.

Vilken regeländring är mest akut?

–Att se över möjligheten för oss att komma runt lagen om offentlig upphandling när det gäller boendefrågor. Detta att det sker så oplanerat skapar bekymmer.

Vilken betydelse har det för flyktingarna och för ditt jobb att Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti?

–Det återstår väl att se. Vi har inte sätt någon ändrad inriktning än, i alla fall.

Annons

Hur mycket hot riktas mot Migrationsverket, mot boenden, anställda och flyktingar?

–Det är väldigt lite hot faktiskt. Däremot möter man ibland människor som har starka åsikter, som kan vara upprörda och till och med arga. Hot är väldigt sällsynt och skulle det ske är det något vi alltid polisanmäler direkt. Det vi får mer av är stöttning. Allmänheten hör av sig och frågar hur man kan hjälpa till, med vinterkläder, julklappar och leksaker.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons