Annons

Manifestation för kurdiska staden Kobane

Syrien är närmare än vi tror. På söndagen hölls en manifestation för den av Islamiska staten (IS) angripna staden Kobane i kurdiska Syrien på Stora torget.
Borås • Publicerad 9 november 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Den kurdiska staden Kobane i Syrien, nära gränsen till Turkiet, har befunnit sig i en prekär situation sedan mitten av september då den blev angripen av IS-styrkor. Civilbefolkningen har flytt och efter många bakslag där IS intog olika delar av staden har kurdiska peshmergastyrkor förstärkt försvaret. Och USA har med återkommande luftangrepp hjälpt till att mota bort IS.

I går hölls en manifestation för Kobane på Stora torget, arrangerad av Rättvisepartiet Socialisterna och Kurdiska kulturföreningen.

Annons

– Vi vill visa vårt stöd för det kurdiska folkets kamp och för att det kurdiska partiet PYD, ska kunna skapa en kurdisk, demokratisk stat, säger Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna.

På BT:s fråga hur man kan se på att partiet i detta fall står på samma sida som USA – i kravet på hårdare tag mot IS, svarar Kristofer Lundberg.

– För dem handlar det om att gynna sina intressen i regionen.

När BT talar med Baktiar Hussein och några andra från Kurdiska kulturföreningen uttrycker de för sin del också en skepsis mot USA, som de menar hjälpte till att beväpna IS när de ville största Bashar al-Assads regim i Syrien. Från amerikansk sida har man dock tydligt uttryckt att man inte beväpnat IS, utan att man stödde – andra – rebeller i Syrien.

– Men Natolandet Turkiet har ju inget intresse av att hjälpa kurder, de hjälpte ju tydligt IS.

Så vilka av makterna i regionen förlitar ni er på då?

– Egentligen bara kurderna själva.

Valdemar Lönnroth
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons