Annons

Många fel i PRO:s prisundersökning

Laxpriset på ICA Maxi var fel. Sedan var Laxpriset på City Knalleland fel. Och Mat i Mark togs bort från undersökningen.
Borås • Publicerad 10 juli 2008
Foto: Tomas Karlsson BT Arkiv

– Just nu känns inte PRO:s undersökning särskilt trovärdig, säger Martin Ivarsson, delägare på Mat i Mark.

I går presenterade BT PROs årliga matprisundersökning. En rikstäckande och ansedd undersökning som normalt får stort genomslag i media.

Annons

Tillsammans med undersökningen publicerade även BT under torsdagen en rättelse då priset på laxen på ICA Maxi visade sig vara felaktigt. Felaktigheterna upphörde dock inte där. Under torsdagen påpekade även City Knalleland att deras laxfile var felmärkt. Något som PRO rättade till i deras lista vilket innebär att City Knalleland återigen är den billigaste mataffären i Sjuhärad.

– Det är olyckligt när det händer men det beror på den mänskliga faktorn, säger Maja Fröman informationschef på PROs riksorganisation.

Utan underskrift

Enligt Maja Fröman är det inte möjligt att fabricera priser i efterhand då inspektören och handlaren skriver under prissättningen innan den publiceras. Godkänner inte handlaren priset tas affären bort från undersökningen. Skulle en handlare upptäcka ett fel i efterhand är det inspektörens anteckningpapper som gäller som facit.

På Mat i Mark i Skene blev man förvånad när man upptäckte att de var med i undersökningen trots att de inte skrivit under. Martin Ivarsson på Mat i Mark hävdar att det även publicerades dyrare priser än vad som var fallet i verkligheten till följd av det här.

– Det är ett känsligt ämne det här och det är klart att kunder påverkas av undersökningen. Då vill man att det ska gå rätt till.

Då varje prislista korrekturläses av minst en person i PRO är det fler som har missat den uteblivna underskriften.

– Jag har aldrig varit med om ett sådant här fall, säger Maja förman som varit med och korrekturläst listor.

På PRO beklagar Maja Fröman det som har hänt i Skene och Borås men hävdar samtidigt att undersökningen präglas av färre fel än tidigare år.

– Det känns dumt att säga att det är en lyckad undersökning nu när det här har hänt. Men det är bättre än föregående år.

Annons

Kan man lite på PROs undersökningar?

Ja det tycker jag. Det är en seriös undersökning som görs varje år.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons