Annons

Många återkallar överklaganden till hovrätten

Många som fälls för brott i Borås och går vidare till hovrätten återkallar plötsligt sina överklaganden så att tingsrättens domar fastställs.
Skälet är ofta rädsla för ännu hårdare straff.
Borås • Publicerad 15 februari 2008
Foto: Martin Johansson

Ett 50-tal dömda i Borås drog förra året tillbaka sin överklaganden. De behövde inte lämna någon förklaring, enligt reglerna som gäller.

Bakgrunden kan vara ett taktiskt spel, där åklagaren har rätt att vänta med sitt drag och se hur den dömde gör.

Annons

– När tilltalade överklagar brukar vi klaga anslutningsvis. Då återkallar de hellre än att få saken prövad och riskera strängare straff, tror vice chefsåklagare Daniel Edsbagge i Borås.

Åklagare kan avvakta

Både dömda och åklagare får klaga. Men åklagare har rätt att avvakta och se om dömda överklagar. I så fall kan de anslutningsöverklaga och kräva att straffet ska stå fast eller bli ännu hårdare.

I det läget backar många dömda. Då faller också automatiskt åklagarens anslutningsklagan och tingsrättens dom fastställs.

BT berättade i går att 176 brottsdomar från Borås togs upp av hovrätten förra året. I 126 mål fastställdes tingsrättens beslut utan ändring.

Många domar låg fast för att hovrätten inte gjorde annan bedömning än tingsrätten. Men 52 domar fastställdes sedan dömda återkallat.

– Jag gissar att 90 procent av de fallen kan vara sådana där vi anslutningsklagat. Då vågar man inte ta risken, säger Daniel Edsbagge.

Han tror också att vissa överklagar för att fördröja ett slutligt avgörande och i frågasätter om inte advokater överklagar för ofta när de flesta domar ändå fastställs.

Försvararna har en annan uppfattning:

– Antag att åklagaren yrkar på åtta månaders fängelse och att det blir tingsrättens dom. Om den tilltalade då överklagar så kan åklagaren anslutningsvis klaga och kräva straffskärpning trots att tingsrätten dömde exakt enligt hans yrkande. Det kan man onekligen fundera över, säger advokat Peter Wall.

Annons

BT skrev om i går om pratet bland advokater och åklagare som få uttalar sig om offentligt:

Det finns snälla och hårda domare vid hovrätten. Det finns nådeavdelningar och dödspatruller.

Det är en annan förklaring till att överklaganden plötsligt dras tillbaka.

Några av fallen 23-åring dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse för rån i Borås. När en ny rättegång redan ropats ut i hovrättens högtalare drog han plötsligt tillbaka sitt överklagande. Så tingsrättens dom stod fast20-åring dömdes till åtta månaders fängelse för misshandel, med mera. Han överklagade och åklagaren kontrade med att klaga anslutningsvis och kräva strängare straff. Det blev rättegång i hovrätten. Men i avvaktan på att domen skulle meddelas någon vecka senare drog 20-åringen tillbaka sitt överklagande och då föll även åklagarens. Tingsrättens dom fastställd.43-årig man fick ett och ett halvt års fängelse och en 37-åring dömdes till tio månaders fängelse i stor skattehärva. Båda överklagade, fast återkallade efter åklagarens anslutningsklagan och Borås tingsrätts domar stod fast. Men åtta andra dömda i härvan drev fallet vidare i hovrätten. Där fick sju lindrigare straff eller friades helt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons