Annons

Man från Borås begärs häktad för momsbluff på mångmiljonbelopp

En boråsare begärs nu häktad efter veckans tillslag mot ett företag då motorcyklar togs i beslag. Se bilder från tillslaget i artikeln.
Borås • Publicerad 20 mars 2014
Foto: 

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Mannen, som anhölls i tisdags, förnekar brott. Men han misstänks för momsbluffar på mångmiljoner och kunde sälja mycket billigare än konkurrenter.

Annons

BT:s berättade tidigare i veckan om tillslaget i Borås då beslagtaget gods kördes i väg på bärgningsbilar.

Förutom grovt skattebrott och grovt bokföringsföringsbrott misstänks 43-åringen för försök till grovt bedrägeri då han med falska handlingar ska ha försökt få ut supermiljöbilspremier på en miljon kronor.

– Vi menar att han har undanhållit moms på försäljning genom ett brottsligt upplägg. Det är en typ av momsbedrägeri inom EU som vi sett tidigare, säger kammaråklagare Daniel Larson vid ekobrottsmyndigheten.

Han talar om avancerade affärer med en massa bolag i andra länder och pengar som förs fram och tillbaks för att försvåra kontroll och upptäckt.

När fordon importerades så fanns på pappret ett bolag som skulle svara för att momsen blev betald, men bakom bolaget stod bara målvakter och skatten kom aldrig in till staten.

– Enkelt uttryckt kan man säga att moms som kunder betalade lyftes ut via bolag i andra länder, förklarar Daniel Larson.

Återförsäljare från olika delar av landet har hört av sig till BT och boråsaren beskrivs som känd eller ökänd i branschen.

– Han kunde ligga 20 000–50 000 kronor lägre än andra och det är omöjligt om man ska följa spelreglerna som gäller, anser en handlare som vill vara anonym.

En 31-årig göteborgare som också anhölls i veckan har släppts, men han är fortfarande misstänkt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons