Annons

Mamma felmedicinerade son - döms

En äldre kvinna döms för att hon felaktigt medicinerat sin vuxne, funktionshindrade son. Kvinnan får villkorlig dom, dagsböter och ska betala skadestånd till sonen.
Borås • Publicerad 11 juni 2013

Den vuxne sonen har svårigheter att själv göra sig förstådd. Han har hela livet bott tillsammans med sin mamma, som vårdar honom. Mannen har även personliga assistenter.

Det är ett tidigare assistentbolag som har polisanmält mamman. Detta eftersom man anser att mamman övermedicinerar mannen, och att det är kränkande att ge smärtstillande medicin i form av suppar till en som kan svälja tabletter.

Annons

Mamman fråntogs sin anställning som personlig assistent, en sjuksköterska rensade bland medicinerna och mamman förbjöds att ge fler suppar. Enligt åtalet struntade hon i detta.

Mamman döms nu i Borås tingsrätt till villkorlig dom och 40 dagsböter. Hon ska också betala 10 000 i skadestånd till sonen.

– Pengarna gör mig ingenting, men jag är ledsen, säger mamman. De där supparna har han fått på lasarettet också, det är inget konstigt alls med dem.

Hon har ännu inte talat med sin advokat och har inte bestämt om domen ska överklagas.

Kommunen har nu att ta ställning till ett mycket speciellt läge. Kommunen står numera för den personliga assistansen. En komplicerad situation uppstår eftersom modern är dömd för brott mot den vuxne son som hon delar sin bostad med. Hur kommunen ska hantera situationen har man ännu inte tagit några beslut om.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons