Annons

M vill stoppa tiggarna från härbärget i Borås

Nästa vinter kan tiggarna stängas ute från Borås stads härbärge.
Borås • Publicerad 19 mars 2014
Foto: Anton Hedberg/arkiv

– Den enskilde boråsaren ska själv fatta beslut om han vill hjälpa dessa människor eller inte. Det ska inte kommunen göra åt boråsarna, säger Urban Svenkvist (M).

Tillsammans med tre andra moderata ledamöter i sociala omsorgsnämnden föreslår Svenkvist att natthärbärget Kastanjen ska förändras.

Annons

– Det här handlar inte om att vi är ute efter hårdare tag mot tiggare. Vi menar att skattebetalarnas pengar ska användas till det som socialtjänstlagen föreskriver, och inte till detta.

Härbärget öppnades i november, efter en debatt om de hemlösas situation i Borås. Men situationen förändrades när allt fler tiggare sökte sig till Borås. I det nya förslaget vänder sig Svenkvist och hans partikollegor mot att nattplatserna på härbärget har använts av en annan grupp än vad man planerade för från början. Detta eftersom det nästan enbart är tiggande EU-migranter som sovit på härbärget.

De föreslår att kommunen istället kan ha ett avtal med en ideell organisation som startar ett nytt härbärge enbart för EU-migranter.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.

Förslaget

Förslaget är lämnat som ett så kallat initiativärende till sociala omsorgsnämnden. Där föreslås saken utredas vidare.

De moderata ledamöterna Urban Svenkvist, Seija Noppa, Mattias Karlsson och Maria Lindgren ligger bakom förslaget.

Maria Lindgren har varit aktuell i frågan tidigare, då hon ville förbjuda tiggeriet. Hon har också liknat tiggare vid hundar. Lindgren har även lämnat in en polisanmälan om tiggeri som misstänkt människohandel.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons