Annons

M presenterar "rivstart" för ny regering

Moderaterna presenterar på egen hand en "rivstart" för en ny Alliansregering.
Kampen mot brottsligheten har topprioritet.
Politik • Publicerad 1 juli 2018
VISBY 20180701
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M)  på Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen.
VISBY 20180701 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De övriga Allianspartierna var inte närvarande då M-ledaren Ulf Kristersson presenterade sin "rivstart" i Visby.

– Det ska vara tydligt vad M står för och vad vi prioriterar. En röst för oss är en röst för att vi kommer att slåss för de här sakerna, säger han.

Annons

Kristersson betonar att det är viktigt att förbereda sig för att regera.

– Det gör vi ensamma som parti och till del också tillsammans med Alliansen, säger han.

TT: Är det så att du förbereder dig på att eventuellt regera utan Alliansen?

– Nej, det är inte min plan. Jag tror att Sverige behöver en stark Alliansregering men jag är också medveten om att det kommer bli en stökig tid efter nästa val.

Kristersson tänker sig en "rivstart" i höst med bland annat omprioriteringar för 400 miljoner kronor redan i årets budget. Till exempel ska Försvarsmakten få hundra miljoner kronor för att ha råd med att genomföra planerade övningar. Polisen ska få lika mycket för att stärka kampen mot gängkriminalitet i utsatta områden.

– Allra viktigaste är nu att komma igång med att knäcka gängkriminaliteten, säger Kristersson.

M vill redan i höst ge polisen möjlighet att sätta upp övervakningskameror utan att behöva ansöka om tillstånd. Dessutom ska en kommission mot gängkriminalitet tillsättas för att ta fram lagar som bygger på M-förslag. Fler är kontroversiella, som zonförbud för kriminella och dubbla straff för gängrelaterad brottslighet.

Polisen ska i höst också få i uppdrag att genomföra fler inre utlänningskontroller och tilldelas 50 miljoner kronor extra för det.

– De som kommit till Sverige och fått avslag (på asylansökan), de ska lämna landet, säger Kristersson.

Han vill även snabbt tillsätta en utredning för att förbjuda tiggeri och andra utredningar om reformer på andra områden.

Annons

– Många av de här sakerna kommer att ta lång tid att genomföra fullt ut, men de kommer inte att kunna genomföras om de inte påbörjas nu, säger Kristersson.

"Rivstarten" ska vara ingången till den budget för 2019 som en eventuell ny regering i höst kommer att få bråttom med att sätta ihop.

I den budgeten vill M prioritera sänkt skatt på arbete och en bidragsreform. Partiet har bland annat föreslagit ett nytt jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor och besparingar i a-kassa och sjukförsäkring.

Andra prioriteter för 2019 är att återinföra och förstärka kömiljarden i vården, satsa på utökad undervisningstid i skolan och på mer resurser till polis och försvar.

– En mycket hög andel av detta skulle en Alliansregering mycket snabbt kunna vara enig om, medan annat kommer att kräva förhandlingar, säger Kristersson.

Han bedömer att 80 procent går snabbt att komma överens om. Det som blir svårare att enas kring är till exempel migrationspolitiken eller ett tiggeriförbud.

Alliansen ska senare i sommar presentera en gemensam reformagenda.

Niklas Svahn/TT
Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons