Annons

Lurades på utbildning: "Vi har lagt en jättesumma"

De tunisiska studenterna trodde att utbildningen de betalade för innebar att de skulle få studera på ett svenskt universitet.
Borås • Publicerad 6 maj 2014
Yassine Oueslati, Walid Kouki och Mohamed Mazhoud är tre av de fem tunisiska studenterna som kom till Sverige för att studera. Väl här känner de sig lurade och är uppgivna över den stora summan pengar de lagt ut.
Yassine Oueslati, Walid Kouki och Mohamed Mazhoud är tre av de fem tunisiska studenterna som kom till Sverige för att studera. Väl här känner de sig lurade och är uppgivna över den stora summan pengar de lagt ut.Foto: Lars-Åke Green

Istället kom de till en uppdragsutbildning på Fristads folkhögskola.

Något som slutat i besvikelse för alla parter.

Annons

Fem tunisiska studenter kom till Borås i oktober för att studera.

De hade då betalat 67 900 kronor var för en utbildningsplats. Nere i Tunisien hade de fått kontakt med ett företag som kallade sig Scandinavian Studies Services som sa sig kunna hjälpa studenterna att ta sig till svenska universitet.

– Vi trodde att det skulle vara bra att studera i Sverige och att vi skulle kunna få en bra framtid tack vare det, säger Mohamed Mazhoud.

Men det rörde sig aldrig om några universitetsplatser. För summan eleverna betalat ordnade företagets representant utbildningsplatser åt studenterna på Folkuniversitetet i Lund. Men kursen godkändes inte av Migrationsverket, vilket innebar att tunisierna därmed inte kunde få uppehållstillstånd för att studera. Företaget kontaktade då Fristads folkhögskola.

– Vi visste inte ens vad en folkhögskola var. Och nu har vi lagt en jättesumma på något som inte alls var vad vi trodde. Hela våra familjer har investerat i det här, säger Mohamed Mazhoud.

Enligt Mohamed Salah, projektledare på Scandinavian Studies Service här i Borås, har de kostnaderna gått till att betala de administrativa kostnaderna nere i Tunisien.

– Allting ordnades ju där och där finns kontoret. Jag har bara förmedlat och fixat platserna här. De fick ju först ett kontrakt från Folkuniversitetet, och sedan när den kursen inte godkändes så ordnades den på Fristad istället, och de fick ett nytt kontrakt. Det har de ju skrivit på och sedan betalat, säger han.

Läs mer i tisdagens BT eller i eBT.

Johanna Rapp
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons