Annons

Lugnt på kongresshusmötet: "Alla har Borås bästa för ögonen"

Befarade dispyter mellan falangerna uteblev vid informationsmötet om kongresshuset i går kväll.
Borås • Publicerad 26 mars 2014
Det planerade kongresshuset är en fråga som engagerar. Folkets hus blev snabbt mer än fullsatt vid informationsmötet i går kväll.
Det planerade kongresshuset är en fråga som engagerar. Folkets hus blev snabbt mer än fullsatt vid informationsmötet i går kväll.Foto: Lennart Magnusson

Men det hindrade inte moderatorerna att dela ut förmaningar till projektets motståndare.

Arrangörerna, med kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) i spetsen, hade räknat med att 140 personer skulle komma till mötet. Istället fyllde snabbt en bra bit över 200 personer både stolar, ståplatser och läktare i Folkets hus.

Annons

Anna Lilja från BoråsBorås hann knappt välkomna publiken till mötet innan motståndarsidans Reimar Westerlind fick den första av ett flertal uppmaningar om att hålla sig i skinnet. Mjukvaruföretaget Centiros vd Niklas Hedin var inte sen att kasta iväg en gliring i förebyggande syfte.

– Vi kommer att hålla antalet frågor per person nere, Reimar, och jag hoppas ni kan respektera det allihop, sa han innan Magnus Kroon på Svensk Handel ens tagit till orda.

Men varken Reimar Westerlind eller någon annan i den överfyllda salen störde ordningen under mötet. Under sitt tal, framhöll Magnus Kroon företaget Julas satsning på festination – alltså upplevelser som hotell och nöjen knutna till inköpsresor – som ett föredöme för Borås.

– Så ska ni också göra, Borås. Bygga de här festinationerna. Var lyhörda mot förändringar, som det heter, uppmanade han publiken.

Därefter tog arkitekten Bo Karlberg från Tengbom till orda med en redogörelse för hur Folkets hus 36 olika höjdnivåer ska byggas om för att skapa en handikappanpassad anläggning. Samtidigt poängterade han att hela byggnaden inte ska moderniseras, utan att en del av byggnadens fasad ska återställas till sitt ursprungliga skick från 1939.

– Vi tänker ta ned plåtfasaden från 60-talet och återställa fasadens ursprungliga utseende. Vi hoppas att det blir ett nättare och elegantare möteshus, sa Bo Karlberg.

Ulf Olsson höll det avslutande talet, där han gladdes åt enigheten i kommunfullmäktige under omröstningen i januari

– Alla politiska partier var eniga. Vi har inte råd i Borås att inte enas i de här stora frågorna.

Frågestunden som hölls efter informationsdelen av mötet var sansad och innehöll till och med försonande gester.

– Jag tror att alla vi som är här har Borås bästa för ögonen, sammanfattade Boråsföretaget Pulsens vd Wigar Bartholdson.

Det planerade kongresshuset är en fråga som engagerar. Folkets hus blev snabbt mer än fullsatt vid informationsmötet i går kväll.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons