Annons

Lönelyft i hemtjänsten

När kommunen tar tillbaka ansvaret för hemtjänsten på Kristineberg, Dammsvedjan, Hedvigsborg och Kråkered får de anställda en löneökning med 2 000-2 500 kronor i månaden.
– Det känns som att komma hem, säger Suzanne Dinér, en av de anställda.
Borås • Publicerad 16 januari 2008
Maria Bark, Lennart Eriksson, Mirka Willman, Merima Bahtijaragic, Kathrine Johansson och Cristina Larsson är nöjda. De får höjd lön när de går över till jobb i kommunen.
Maria Bark, Lennart Eriksson, Mirka Willman, Merima Bahtijaragic, Kathrine Johansson och Cristina Larsson är nöjda. De får höjd lön när de går över till jobb i kommunen.Foto: Lennart Magnusson

För nästan exakt fyra år sedan lades hemtjänsten ut på entreprenad, först till Riksbyggen och sedan till Attendo Care. Nu efter fyra år tar kommunen åter tillbaka hemtjänsten.

När kommunen planerar att införa kundval inom hemtjänsten nästa år och de äldre skall välja om de vill att kommunen eller privata företag skall utföra hjälpen kan inte kommunen ha sin egen hemtjänst utlagd på entreprenad.

Annons

De omkring 25 fastanställda årsarbetarna går nu över från Attendo Care till kommunen. De kommer att erbjudas heltidstjänster, berättar Lena Löfström, verksamhetschef för äldreomsorgen på Göta.

– Vi kommer också att nyanställa sex till åtta tjänster, säger hon.

De 115 vårdtagarna skall inte märka av förändringen. Suzanne Dinér och Kathrine Jonasson, som arbetar i hemtjänsten, tror dock att de äldre kan uppleva som positivt att det nu blir färre timanställda och det kanske inte blir så många olika personer som kommer hem till dem.

De har båda jobbat inom hemtjänsten på Kristineberg sedan förra gången kommunen ansvarade för hemtjänsten.

– Entreprenaden var inget vi valde, men vi ville vara kvar i vårt område, berättar de.

Nu hade de möjlighet att fortsätta arbeta hos Attendo Care, men då hade de tvingats lämna Kristineberg så inte heller det var något alternativ. Och de ser fördelar med att åter få kommunen som arbetsgivare.

– Vi går upp i lön och får 2 000 till 2 500 kronor mer i månaden, det innebär ungefär 25 000 kronor mer om året. De som inte har undersköterskeutbildning får möjlighet att utbilda sig och ha kvar sin lön.

De pekar också på att det kommer att finnas en pool med vikarier. Hemtjänsten slipper nu också ta hand om larmen, den larmpatrull som kommunen har på Göta tar nu över hela kommundelen.

– Fast vi har trivts bra med Riksbyggen och Attendo Care. Annars hade vi ju inte stannat kvar, säger de.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons