Annons

Lodjur på oväntat besök i Fristad

Att se lodjur hör inte till vanligheterna. Inte ens för en rovdjursspårare.
Borås • Publicerad 18 oktober 2010
De två lodjursungarna är mycket nyfikna och har kommit mycket nära familjen Eriksson-Andersson i Ekelid utanför Fristad. Troligtvis har lodjursfamiljen stannat i området om de har slagit ett rådjur och som de sedan äter av i flera dagar.
De två lodjursungarna är mycket nyfikna och har kommit mycket nära familjen Eriksson-Andersson i Ekelid utanför Fristad. Troligtvis har lodjursfamiljen stannat i området om de har slagit ett rådjur och som de sedan äter av i flera dagar.Foto: Lisa Hjertén
Familjen Eriksson-Andersson i Ekelid utanför Fristad har fått påhälsning av fyra lodjur i flera dagar. Här ses lodjuret Märta som har en GPS-sändare runt halsen.
Familjen Eriksson-Andersson i Ekelid utanför Fristad har fått påhälsning av fyra lodjur i flera dagar. Här ses lodjuret Märta som har en GPS-sändare runt halsen.Foto: Lisa Hjertén

De senaste dagarna har dock familjen Eriksson-Andersson fått dagliga besök av fyra lodjur.

– Jag hörde rådjuren skälla och när jag tittade ut genom fönstret såg jag att de sprang förbi. På en sten en bit därifrån satt ett stort lodjur, säger Hanna Eriksson som bor i Ekelid utanför Fristad med sambon Wilhelm Andersson.

Annons

Det var i onsdags som de såg lodjuren för första gången och sedan dess har de kommit tillbaka dagligen.

– Konstigt nog har de har kommit fram nästan exakt klockan 17 varje dag ?och ungarna har kommit väldigt nära, säger Hanna Eriksson.

Familjens tre katter verkade först fundersamma över sina vilda släktingar och det kunde ha slutat illa.

– Vår hankatt kom väldigt nära och fick det stora lodjuret och en av ungarna efter sig, men hann precis komma undan, säger Hanna.

Efter att rovdjursexperten och viltspåraren Tommy Berglund granskat bilderna konstaterar han att det är fjolårsungen Märta som nu fått egna ungar och sällskapar med en större hane.

– Vi har dokumenterat en familjegrupp i Bredared och Märta är en av ungarna i den familjen. Vi märkte henne med en GPS-sändare i januari i år men den slutade fungera efter bara några veckor så det är fantastiskt roligt att få veta var hon befinner sig, säger Tommy Berglund.

Att se lodjur hör till ovanligheterna, till och med för Tommy Berglund.

– De är skygga men samtidigt nyfikna och när vi spårar kan vi se att de går runt hus och bilar. Ungarna har inte utvecklat den skyggheten utan går gärna fram och då följer mamman efter, säger Tommy Berglund.

Lodjur kan röra sig över stora områden och stannar de flera dagar i ett begränsat område beror det oftast på maten.

– Att de har dykt upp under flera dagar i sträck kan bero på att de kommer tillbaka och äter av ett rådjur som de har slagit i närheten, säger Tommy Berglund.

Annons

I Sjuhärad finns tre lodjursfamiljer dokumenterade i Bredared, Östra Frölunda och i Mårdaklev. För några år sedan fanns det även en familj i Tvärred som Tommy Berglund misstänker kan ha dött av skabb.

För familjen Eriksson-Andersson blir det att fortsätta spana runt huset och se till att deras katter inte går för nära.

– Man får ju lite puls när man ser dem eftersom de är så stora. Jag brukar inte ens se dem på djurparken så det är speciellt, säger Hanna Eriksson och skrattar.

Just nu finns det tre lodjursfamiljer dokumenterade i Sjuhärad. De rör sig i områden runt Bredared, Östra Frölunda och Mårdaklev. Tommy Berglund har även fått ta hand om lodjur som dött av skabb i Svenljunga och Sjötofta.

 Tidigare har det funnits en lodjursfamilj i Tvärred men det finns nu inga spår efter den. Med jämna mellanrum kan även varg och björn dyka upp i Sjuhärad.

Anna Claesson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons