Frankrike avslutade isländska sagan

Islands EM-succé är över.Lars Lagerbäcks tid som önationens förbundskapten har nått sitt slut.Detta ordnade Frankrike med fyra mål på 45 minuter i 5–2-segern i Paris.– Vi gjorde det utmärkt, säger Paul Pogba till SVT.
Fotboll (Paris, TT:s utsände) • Publicerad 3 juli 2016

Frankrike var något helt annat är England. Det blev Island ganska snabbt varse om under kvartsfinalen på Stade de France.

Fransmännen var kvickare, tyngre, skickligare – och de behövde bara 45 minuter på sig för att säkra mästerskapets sista semifinalplats.

Så här gick det till:

1–0. Islands backlinje överraskades av en tidig och lång djupledsboll från Blaise Matuidi. Olivier Giroud tackade, tog emot och tryckte in en pressad boll bakom målvakten Hannes Halldórsson i tolfte minuten.

2–0. Paul Pogba nådde högst på Antoine Griezmanns hörna och nickade in bollen bakom chanslöse Halldórsson (20:e).

3–0. En dålig rensning hamnade framför Griezmann. Anfallaren lämnade över bollen till Dimitri Payet och sedan låg bollen i målvaktens vänstra hörn (43:e).

4–0. Backlinjen hamnade fel i positionerna och det utnyttjade Griezmann. Avslutet? En delikat chipp (45).

Omöjliga möjligt?

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck & Co gjorde ett försök i andra halvlek och fick lite extra tro på att göra det "omöjliga möjligt" med Kolbeinn Sigthórssons reducering till 1–4 i 56:e minuten.

Men bara tre minuter senare var det ridå och hej då.

Giroud – med sitt andra mål i matchen – avgjorde när han vann duellen med Halldórsson och nickade in 5–1 i det övergivna målet.

Och därmed var islänningarnas historiska EM-slutspel – landets första seniormästerskap på herrsidan – över.

– Vi spelade bra. Vi gjorde fem mål, och det trodde nog ingen att vi skulle göra, säger Paul Pogba till SVT.

Lagerbäck lämnar

För Lars Lagerbäck blev dessutom förlusten i Paris hans sista som Islands förbundskapten.

Helt klar är han dock inte med fotbollen.

Efter lite ledighet väntar tv-uppdrag för Viasat. 67-åringen är senare i sommar på plats i Rio de Janeiro för att vara OS-expert under fotbollsturneringen.