TV: Ännu oklart vad som orsakade svåra R40-olyckan

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

En kvinna skadades allvarligt på onsdagen när en husbil körde in i mitträcket på riksväg 40 och slog volt. Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

Kvinnan körde i riktning mot Göteborg och befann sig i höjd med Bollebygd när husbilen plötsligt körde in i mitträcket, slog volt och landade på taket – mittemellan de båda körfälten. Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

– Vi ska prata med kvinnan senare för att ta reda på vad som hände, säger Per-Anders Aronsson, inre befäl vid polisen i Borås.

Kvinnan, som är i 45-årsåldern, fördes till Södra Älvsborgs sjukhus med allvarliga skador, som på plats inte bedömdes vara livshotande. Hon ska enligt polisen ha varit vaken och talbar efter olyckan. En ambulanshelikopter stod först beredd att föra henne till sjukhuset men hon fick istället åka ambulans med poliseskort. Säs vill i nuläget inte gå ut med uppgifter kring kvinnans tillstånd.

Med i husbilen fanns två hundar som fördes till djursjukhuset Blå stjärnan.

Olyckan inträffade vid 11.30-tiden. Vägen stängdes inledningsvis av helt. En timme senare släpptes trafiken på igen, då med långa köer in mot Göteborg.

Husbilen totalförstördes och fick bärgas från platsen.

– Det var inte mycket kvar av husbilen. Bilen verkar ha kört in i mitträcket och därefter kastats över och ligger nu i mittsträngen, säger Håkan Eriksson som körde förbi platsen strax efter.

I dag finns inga regler som säger att en husbil måste krocktestas även om vissa tillverkare gör det frivilligt, enligt Bo Göingberg som är utredare på Transportstyrelsen.

– Marknaden för husbilar ökar och ju vanligare fordonstypen blir desto större blir skälen att skärpa lagkraven kring säkerheten, säger han.