Annons

Lär sig av gosedjur på resa

En rosa ekorre som heter Sally är på resa ut i världen med hjälp av geocaching. Klass 1a på Engelbrektskolan följer hennes resa och lär sig massor samtidigt.
Borås • Publicerad 2 juni 2013
Foto: Lar-Åke Green

En dag i höstas kom läraren Marie Karlsson till sin klass med en stor låda. I den fanns mjukisdjuret Sally, som i själva verket är väldigt liten, och ett meddelande.

– Barnen fick veta att Sally gärna ville åka ut i världen och att de kunde hjälpa henne, berättar ?Marie Karlsson.

Annons

Sally är en så kallad ”travel bug”, som förekommer inom geocaching (se faktaruta här nedan). Runt halsen hade hon en liten bricka med ett unikt nummer. Med hjälp av det kan den som hittar henne ?registrera henne på en hemsida så att man kan följa hennes färd.

Geocachar finns lite överallt i världen – bland annat finns en på Tokarpsberg. Dit gick hela klassen tillsammans och placerade Sally. Sedan var det bara att vänta på att hon skulle hittas och flyttas.

– Först kom hon till Slottsskogen, och sedan ganska snabbt söderut i landet, till Malmö och Lund, berättar Marie Karlsson.

Hemma i Borås har klass 1a arbetat med att ta reda på mer kring platserna där Sally har hamnat. När hon var i Lund spelade klassen in egna radioprogram om Lund.

– De fick välja två frågor var som de skulle försöka få svar på. Några valde att ta reda på hur många leksaksaffärer det fanns i Lund, andra tog reda på hur många skolor det fanns. Det viktiga är att de själva fick söka svar på sina frågor.

Nästan allt arbete har eleverna gjort på ipad, där de både kan skriva, spela in film, leta upp bilder och publicera sig direkt på klassens blogg. Där finns allt material samlat om Sallys äventyr och klassens arbete.

När Sally var i Malmö fick klassen prova att bygga egna Öresundsbroar.

– Det var roligt, vi fick jobba i grupp och använda sugrör, glass-pinnar och papper att bygga med, berättar Matilda Pettersson.

Öresundsbroarna hörde till teknikämnet. Marie Karlsson berättar att i stort sett alla skolämnen har kommit in i arbetet med Sally, på ett eller annat sätt.

Just nu är Sally i Tjeckien och har varit där ett tag. För barnen innebär det att de bland annat har fått lära sig om judendomen, om andra världskriget och om tjeckiska folksagor.

Annons

– Vi har haft väldig tur. I förväg kunde jag ju inte alls veta vad vi skulle kunna jobba med. Det gäller att vara flexibel. Det mest fascinerande är att människor har tagit sig tid att skicka bilder och skriva till oss, säger Marie Karlsson.

Barnen själva har också fått tänka ut vad de kan jobba med kring Sallys resa. Just nu är Sally loggad i en cache vid ett tjeckiskt slott. När barnen fick se bilden på slottet väcktes genast fantasin och de ville skriva sagor om hur Sally har det på slottet.

– Det roligaste med Sally är när vi får skriva och hitta på, och lägga ut på bloggen, säger Krister Mekhal.

– Det är roligt att skriva på ipaden. Och så är det roligt att det är många som tycker att bloggen är bra och rolig, säger Emilia Skatt.

Nu går klassen på sommarlov, men Sally reser vidare. Till hösten fortsätter eleverna att följa hennes äventyr – det ska de göra hela sin lågstadietid.

Geocaching är en internetbaserad form av skattjakt. Någon gömmer en burk med loggbok och penna någonstans.Koordinaterna till gömman publiceras på en webbplats på internet. Därefter kan andra leta upp ”cachen” med hjälp av GPS och anteckna sig i loggboken.

Den som hittat en cache loggar sig också på nätet. På så vis kan man se hur många gånger en cache ”tagits”, och av vem.

En cachegömma innehåller ofta också små föremål, ”skatter”. Den som hittar gömman kan lämna ett föremål och ta ett annat i utbyte.

En ”travelbug” innebär ett föremål som ska transporteras – av upphittarna – från ena geocachen till den andra. Den har ett registrerat nummer som kan loggas på websajten, www.geocaching.com, så att man kan följa vart den tar vägen.

Klass 1a:s travelbug Sally kan följas på klassens blogg, www.sallysaventyr.wordpress.com.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons