Annons

Langade öl till 14-åringar i Borås

Två 14-åringar som fick köpa starköl av en langare i Borås var nästan medvetslösa då de togs för fylleri.
Borås • Publicerad 10 september 2010

En kvinna som sålde till pojkarna och en man som hjälpte till med affärerna anhölls i veckan.

– Effekterna kan bli katastrofala när riktigt unga kommer över alkohol, säger inspektör Per Torstensson vid polisens ungdomsgrupp.

Annons

Han vill inte uttala sig om just detta fall utan bara om riskerna i allmänhet:

– Visst, det finns ju vuxna som inte klarar alkohol, fast med så här unga brukare blir det oftast mycket värre. De blir värnlösa och lätta offer för rån och misshandel, eller övergrepp om de är tjejer.

Langare som åker fast brukar avslöjas i samband med att de säljer.

Det ovanliga i detta fall är att de upptäcktes i ett senare skede, för att ett par 14-åringar i Borås blev totalt redlösa efter att ha köpt varsitt flak starköl.

Pojkarna som omhändertogs för fylleri under förra helgen var mycket dåliga och låg nästan livlösa i sina egna spyor. För polisen berättade de om kvinnan i 30-årsåldern som sålt.

Hon hämtades till förhör och medgav ett 100-tal försäljningar i år. En man i samma ålder körde bilen på inköpsresor till Tyskland.

Båda påstod sig ha moraliska spärrar som innebar att man inte sålde till personer under 18 år. Men så var det alltså inte.

BT har tidigare berättat att många langare åtalas och döms i Borås, som ligger i landets toppskikt när det gäller anmälda brott mot alkohollagen.

– Men det innebär inte att stan är nerlusad med langare utan är ett resultat av att man här valt att aktivt jobba mot langningen, anser Per Torstensson.

Insatserna har gjort många langare försiktigare när varorna ska levereras eller lämnas över. Och de kräver oftare referenser om kunderna inte är kända sedan tidigare.

Annons

Mannen och kvinnan, som släpptes efter förhör, har inte kriminella bakgrunder. Hon sålde för att klara sin ekonomi.

Langning

Olovlig försäljning av alkohol kan ge böter eller fängelse upp till två år. För grovt brott är straffet fängelse upp till fyra år.

Brottet kan bedömas som grovt om försäljningen är omfattande och verkar yrkesmässig, eller om man säljer till unga.

Ungdomar och andra som köper av langare gör sig inte skyldiga till brott. Men de förhörs som vittnen till brott mot alkohollagen.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons