Annons

Lämnades hemma efter fall - avled efter hjärnblödning

En kvinna ramlade i sitt badrum och slog i huvudet. På vårdcentralen bedömdes inte läget vara allvarligt och kvinnan skickades hem. Fem dagar senare avlider hon på sjukhus efter en hjärnblödning.
Borås • Publicerad 30 juni 2014

Kvinnan gick sedan tio år tillbaka på Waranbehandling för sitt höga blodtryck. Det ges till patienter för att förhindra blodproppar, vilket gör att huvudskador tas på särskilt stort allvar.

Efter fallet i badrummet kördes kvinnan till en vårdcentral i centrala Borås. Väl där plåstrades hon om, men inga stora men efter smällen upptäcks och kvinnan skickades hem.

Annons

Dagen efter ringer vårdcentralen till kvinnan som verkade vara vid gott mod. Hon uppgav att hon inte känner av fallet.

Två dagar senare är kvinnan åter på plats på vårdcentralen. En sårskada i ögonbrynet som hon ådrog sig i fallet läggs om på nytt. I övrigt ges ingen behandling, då kvinnan inte känner av några symptom.

Dagen efter hittade en anhörig kvinnan medvetslös som förs akut till sjukhus. Kvinnans höga blodtryck hade lett till att hon fick en hjärnblödning. Hennes liv gick inte att rädda utan hon avled ett dygn senare.

Per Häggblad är överläkare på vårdcentralen. Han beklagar händelsen djupt.

- Efter att det här hände så har vi skickat ut information till läkare och sjuksköterskor, att man ska vara mer uppmärksam när det gäller patienter med Waranbehandling.

Finns det något man kunde ha gjort annorlunda?

- Det är svårt att säga. Allt har verkat bra dagarna före hon avled. Även om hade åkt till sjukhuset direkt efter fallet, hade hon blivit hemskickad första dagen. Det är ovanligt att verkningarna av en smäll uppträder först fem dagar efteråt. Sen gick det väldigt fort, säger Per Häggblad.

Vårdcentralen har Lex Maria-anmält händelsen.

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons