Annons

Läkemedelsjättarnas skräck

Marknadsföraren, direktören, avslöjaren och mediehjälten Peter Rost var torsdagskvällens frispråkige gäst hos nätverket Next & Now i Borås.
Borås • Publicerad 11 april 2008
Peter Rost argumenterade med kraft. Först presentation, sedan mer avspänt samtal med Jenny Wulf-Karlsson som moderator.
Peter Rost argumenterade med kraft. Först presentation, sedan mer avspänt samtal med Jenny Wulf-Karlsson som moderator.Foto: Ingemar Brink

Korrekt i mörk kostym och slips på Sagateaterns scen ser svensk-amerikanen Peter Rost knappast ut som läkemedelsindustrins främste plågare. Han har varit på höjderna på läkemedelsföretag, höll inte tyst om olagligheter, förlorade jobb och ställning men fick bolagen att ta rejäla smällar i domstol och media.

– Jag var vice VD för marknadsföring i läkemedelsföretag Pfizer. Där jag avslöjat en del fick jag först inte sparken, men jag placerades i ett avsides kontor, ensam. Kontoret började rivas, berättar Rost från scenen. Skattebrott och mutor hörde till det som Rost avslöjade.

Annons

Senare har han fortsatt på kollissionskurs med läkemedelsföretagen genom att förespråka parallellimport av läkemedel i USA.

– Det betalas enorma överpriser för läkemedel. Det här är mest sålda preparatet i Sverige, ett medel mot artrit. Det betalar ni 30 - 40 procent mer för än andra. Jag vet, jag var själv med och förhandlade, säger Peter Rost.

Han visar kurvor över åldersfördelning och stigande sjukvårdskostnader. Läkemedelspriserna spelar stor roll.

Amerikansk sjukvård kritiserar han hårt. Alltför privat anser han, trots att han själv är marknadsman som betygar att han älskar att bygga företag och affärer.

– För mycket privat ger monopol och skenande kostnader. Sjukvården i USA är långt dyrare än jämförbara länders.

Fallen från företagshöjderna i USA måste Peter Rost nu försörja sig på annat sätt. Böckerna har sålt bra, men det är som rådgivare till advokater som bland annat stämmer läkemedelsföretag som han får sin mest inkomst idag.

Och nog gav Rost publiken ett och annat att tänka på. Vilka har modet att som han avslöja olagligheter? Hur är det med Boråsföretagen etikregler. Här gavs rejält med bränsle för kaffebordsdiskussioner kommande dagar.

Nätverket Next & Now drivs av Västsvenska industri- och handelskammaren i Borås.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons