Kvinnornas skräckbesök hos ”doktor Essam” i Borås
Essam Makdesi har arbetat som tandläkare trots att han saknar nödvändig legitimation.
Patienter och personal har slagit larm om felbehandlingar – och ofredanden.
– Han vet exakt när han ska börja tafsa, han gör det efter bedövningssprutan, säger Salma.
Borås • Publicerad 14 december 2022 • Uppdaterad 13 januari 2024

Doktor Essam. Så är han känd bland många arabisktalande boråsare. Han har rykte om sig att vara en tandläkare med låga priser. Men många som gått till kliniken känner inte till att Essam Makdesi inte har rätt att arbeta som tandläkare i Sverige.

Essam Makdesi saknar legitimation. Trots det har hans klinik marknadsfört honom som tandläkare.

Annons

I yrkesnätverket Linkedin beskriver han sig själv som tandläkare och i Facebookgruppen ”Araber i Borås” marknadsförs tandkliniken och ”Doktor Essam Makdesi”.

Företaget Makdesi Dental och Mucho Beauty Center i Borås startade 2018, men har nyligen tagit ner skylten. Företaget hotas av konkurs. Makdesi uppger att han har sålt tandkliniken. Konkursfrågan ska snart avgöras i Borås tingsrätt.

Hemsidan finns dock fortfarande kvar, och enligt uppgifter till BT tar Essam Makdesi emot patienter efter kontorstid.

BT har träffat fem kvinnliga patienter som berättar om när de besökt Essam Makdesis tandläkarpraktik. Kvinnorna är arabisktalande boråsare i 30–40-årsåldern och har varit patienter hos Essam Makdesi mellan 2020 och 2022. De vill vara anonyma och vi har därför ändrat deras namn.

”Möt en tandläkarklinik som vill få dig att njuta av besöket”, står det på Makdesi Dental Centers hemsida. Men patienterna berättar om skräckupplevelser i tandläkarstolen.

Makdesi marknadsförde sig via Facebook. ”Gudskelov, en tandläkarklinik har öppnat i Borås, med Doktor Essam Makdesi. För kontakt och adress se visitkortet. Lycka till!” står det på arabiska i inlägget.
Makdesi marknadsförde sig via Facebook. ”Gudskelov, en tandläkarklinik har öppnat i Borås, med Doktor Essam Makdesi. För kontakt och adress se visitkortet. Lycka till!” står det på arabiska i inlägget.

Fyra av de fem kvinnorna säger att de har blivit ofrivilligt masserade när de har sökt tandläkarvård. Enligt två av patienterna har Makdesi också kommenterat deras kroppar i samband med massagen.

Dörren ut mot Brämhultsvägen har varit låst och patienterna har varit ensamma med Makdesi vid behandlingarna. De har känt sig rädda och trakasserade.

Makdesi är både polisanmäld och anmäld till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

I Hannas – en före detta patients – mun gapar underkäken tom. Där finns inga tänder, bara rotrester och en illasittande, skavande lösgom.

Hannas berättelse handlar inte om massage, utan om hur Makdesi drog ut hennes tänder.

Hanna gick till Essam Makdesi, som hon kallar ”doktor Essam” i våras. Hon hade problem med tänderna på grund av en kronisk sjukdom. Essam Makdesi föreslog att hon skulle dra ut tänderna i underkäken och ersätta dem med implantat, säger hon.

Sedan tidigare hade hon skaffat implantat i överkäken hos en annan Boråstandläkare.

Men det var dyrt.

Essam Makdesis klinik var mycket billigare.

– Jag gick med på hans förslag om att dra ut tänderna. Totalt handlade det om åtta tänder, i underkäken. Det skulle kosta mig 12 000 kronor, efter tandvårdsbidrag.

Essam Makdesi drog ut de första sex tänderna under flera besök, berättar Hanna. Men när de två sista tänderna skulle dras var de två personer som hjälptes åt.

– Den andre var praktikant, sa doktor Essam. Han började med utdragningen men det gick inte bra, de fick försöka tillsammans båda två. Men tänderna gick sönder. Det gjorde väldigt ont, fastän de hade bedövat med fem sprutor.

Röntgenbilderna avslöjade att Hannas tänder inte var korrekt utdragna, det fanns rotrester kvar. (Arkivbild.)
Röntgenbilderna avslöjade att Hannas tänder inte var korrekt utdragna, det fanns rotrester kvar. (Arkivbild.)
”Han började med kinder och nacke och sånt och till slut tog han på mina bröst. Han sa ”Du är så fin och du behöver inte göra något på din kropp”.”

Hennes röntgenbilder bekräftar att utdragningen inte gick som planerat: det sitter kvar rotrester i hennes tandkött.

Efter tandläkarbesöket fick hon infektion i tandköttet och bad Makdesi skriva ut antibiotika.

– Han sa att hade problem med systemet och att det inte gick.

Hanna visste inte då att Essam Makdesi inte har tandläkarlegitimation och därför inte har rätt att skriva ut läkemedel.

Efter den sista plågsamma utdragningen sa Hanna att hon ville avbryta behandlingen.

– När jag gick vidare till en annan tandläkare fick jag veta att doktor Essam inte hade skickat in några papper till Försäkringskassan, så jag hade inte fått något tandvårdsbidrag, säger Hanna.

Hon tar ut en liten lösgom och visar sin underkäke: tandkött och tomrum. Hon har mycket ont i munnen fortfarande, berättar hon:

– Jag kan inte sova, jag kan inte äta. Jag måste mixa all mat.

De fyra andra kvinnorna vittnar alla om hur de mot sin vilja blivit masserade på överkroppen, medan de suttit i tandläkarstolen.

Nora hade svår värk i en visdomstand och var i stort behov av tandvård. Första gången hon kom till Essam Makdesi hade hon med sig en vän. Den gången var hon med om ett helt vanligt tandläkarbesök, säger hon.

– Men när jag kom andra gången var jag ensam.

Hon berättade för tandläkaren att hon hade problem med en disk och fick smärtor när hon låg bakåtfälld i tandläkarstolen.

– Då sa han att jag kunde sätta mig upp och han började massera nacke och axlar. När det först hände tänkte jag att det var seriöst, att han var snäll.

Efter att hon hade fått en bedövningsspruta började Essam Makdesi massera henne runt munnen, säger Nora.

– “Är det bedövat här”, frågade han. Han gick längre och längre ner och frågade om det var bedövat på halsen. Han nöp i sidorna och sa att det var kärlekshandtag där, ”du har lite fett här”. Sedan tog han på brösten. Han sa: ”Min spruta gör inte ont”.

I det här läget låg hon fortfarande i tandläkarstolen med visdomstanden öppen och olagad, berättar hon.

– Jag blev fruktansvärt rädd och skakade i hela kroppen.

Nora lyckades kravla sig ur tandläkarstolen och gick rakt ut, säger hon. Hon vågade inte anmäla eftersom hon inte hade permanent uppehållstillstånd och inte ville bli inblandad i något krångel.

– Efteråt fick jag jätteont och det luktade illa. Jag gick till en annan tandläkare. Jag fick dra ut tanden.

Kvinnliga patienter BT har talat med har vittnat om hur Essam Makdesi har börjat massera dem i tandläkarstolen.
Kvinnliga patienter BT har talat med har vittnat om hur Essam Makdesi har börjat massera dem i tandläkarstolen.

Nu när Nora berättar om det i efterhand tänker hon på hur äckligt och obehagligt allt var, säger hon. Kanske kommer hon att anmäla honom trots allt, fast anonymt.

– Jag förstår inte hur han vågar göra så här. Jag mådde dåligt av två anledningar: dels rörde han vid ställen han inte skulle ha rört vid, dels hade jag väldigt ont i min tand och fick dra ut den till slut.

Amina hade också tandvärk och sökte hjälp för att dra ut sin visdomstand, men Essam Makdesi ville laga den i stället. Efter att han gett henne bedövningssprutan började han massera, berättar hon.

– Han började med kinder och nacke och sånt och till slut tog han på mina bröst. Han sa ”Du är så fin och du behöver inte göra något på din kropp”.

Amina säger att hon tog bort hans händer och sa ”nej jag vill inte att du ska massera mig, bara dra ut tanden.”

– Men han sa att den skulle lagas så jag gick därifrån med tanden öppen. Det gjorde ont, faktiskt. Jag fick en infektion i tandköttet och i tanden. Det var öppet och maten samlades där, man kunde inte rengöra riktigt.

Amina kontaktade Folktandvården och bad att de skulle göra klart hennes tand. Men hon fick beskedet att samma tandläkare som påbörjat behandlingen måste göra klart den.

– Så jag var tvungen att gå tillbaka.

Vad kände du då?

– Jag var rädd, jag ville inte gå in. Men jag var tvungen eftersom min tand var öppen. Jag tog med mig en vän så den gången vågade han inte göra något.

Amina mådde dåligt efteråt. Hon bestämde sig för att polisanmäla tandläkaren.

– Efter att jag gjort det ringde en person upp och sa att jag borde dra tillbaka anmälan. “De kommer att lägga ner den, du har inga bevis”, sa personen.

Amina har också fått höra – även det via en annan person – att hon skulle bli stämd för sina anklagelser mot Essam Makdesi:

– Jag skulle få betala skadestånd för att jag skadat hans namn och hamna i fängelse på grund av mina skulder till honom.

Patienterna säger att de har varit ensamma med Essam Makdesi vid behandlingarna. (Arkivbild.)
Patienterna säger att de har varit ensamma med Essam Makdesi vid behandlingarna. (Arkivbild.)Foto: Envato Elements
”Efter det var han ingen läkare för mig utan bara en smutsig människa. Han tänkte på helt andra saker”
Patienten Salma

Lea berättar också om hur hon blev ofrivilligt masserad i tandläkarstolen. Hon vittnar dessutom om hur hennes tandproblem aldrig blev åtgärdade, fastän hon fick betala 6 000 kronor utan att få något kvitto.

– Jag kom till honom för att jag hade en spricka i min porslinsfasad. Först blev jag förvånad eftersom han jobbade utan handskar och inte hade någon tandsköterska. Det sprutade vatten överallt när han höll på.

Efter att Makdesi hållit på med tanden en stund började han massera Lea, berättar hon.

– Jag kände mig väldigt, väldigt obekväm och sa att han skulle sluta. Jag blev rädd också. Han sa att jag var spänd men det var jag inte alls, för mig var det ju ett rent estetiskt ingrepp. Han masserade ansiktet, axlarna och händerna.

Lea betalade och gick därifrån. Ganska snart efteråt gick fasaden Essam Makdesi lagat sönder igen, säger hon.

– Han hade bara smetat på lite komposit, inte lagat den på riktigt. Och nu har jag inte råd att laga den igen hos någon annan. Jag får gå med sprickan.

Salma sökte hjälp hos Essam Makdesi eftersom hon fick akut tandvärk och fick tips om att han kunde ta emot efter kontorstid. Hon berättar att hon satte sig i tandläkarstolen och tandläkaren gav henne en bedövningsspruta.

– Sedan började han massera mig i ansiktet, över kinderna. ”Varför gör du så, jag har ont i tanden”, sa jag. ”För att du ska bli mer avslappnad”, sa han. ’Jag vill inte bli avslappnad, jag har tandvärk”, sa jag. ”Det är för att få i gång din muskulatur”, sa han.

Hon kände att massagen hade obehagliga undertoner och sa att han skulle sluta.

– Efter det var han ingen läkare för mig utan bara en smutsig människa. Han tänkte på helt andra saker, säger Salma.

Om det handlade om svenska kvinnor skulle de säga ifrån och anmäla honom, tror Salma.

– Arabiska kvinnor vågar inte. De tycker det är pinsamt. Men jag måste säga ifrån. Det är för andras skull också.

Hon blir arg när hon tänker på tandläkaren.

– Det borde inte få fortsätta. Han har ingen rätt att antasta sina kunder. Han vet exakt när han ska börja tafsa, han gör det efter bedövningssprutan.

I en intervju med BT förnekar Essam Makdesi allt det som kvinnorna berättar om.

Vi har talat med flera tidigare patienter som säger att du har utsatt dem för massage i tandläkarstolen?

– Aldrig.

Han hävdar också att han inte har arbetat som tandläkare i Sverige.

– Behandlat patienter? Absolut inte.

Men faktum är att det finns beslut från Ivo som rör Makdesi redan vid hans förra anställning, på Tandvårdsvillan i Brämhult. Efter att polisen fått ett tips och slagit larm till Ivo gjordes ett oanmält tillsynsbesök hos Tandvårdsvillan.

Makdesi var enligt anställningskontraktet assistenttandläkare, men på företagets hemsida marknadsfördes han som tandläkare. I Ivo-beslutet från 2019 står det: ”Vårdgivaren har brustit i sitt ansvar för patientsäkerheten genom att en anställd utländsk tandläkare utan svensk legitimation har tillåtits att självständigt utföra arbetsuppgifter som endast får utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.”

Ivo tar också upp att presentationen som tandläkare på företagets hemsida kan vilseleda patienterna till att tro att Makdesi är legitimerad tandläkare i Sverige.

– Jag följer vad arbetsgivaren vill, säger Essam Makdesi som förklaring till att han arbetade utan den legitimation som krävs.

Eftersom larmet om Makdesi också gällde att han inte hade fört fullständiga journaler valde Ivo att även granska hans då relativt nyöppnade tandläkarpraktik Makdesi Dental Center I beslutet konstaterar Ivo att det förekommit brister i dokumentationen.

Essam Makdesi har marknadsfört sig som tandläkare bland annat på Linkedin. Även hans förra arbetsplats Tandvårdsvillan marknadsförde honom som tandläkare. (Skärmdumpar.)
Essam Makdesi har marknadsfört sig som tandläkare bland annat på Linkedin. Även hans förra arbetsplats Tandvårdsvillan marknadsförde honom som tandläkare. (Skärmdumpar.)
”Du måste skilja på två saker. Jag är tandläkare, men jag är inte legitimerad tandläkare.”
Essam Makdesi

Essam Makdesi har också marknadsfört sig själv som tandläkare i Sverige. När BT frågar varför han gör det blir svaret:

– Var?

När han presenteras för en utskrift från yrkesnätverket Linkedin svarar Makdesi:

– Kolla här. Du måste skilja på två saker. Jag är tandläkare, men jag är inte legitimerad tandläkare.

Vad är syftet med att marknadsföra sig som tandläkare om du inte har rätt att arbeta som tandläkare i Sverige?

– Jag är ju tandläkare oavsett om jag är legitimerad eller inte.

Enligt Essam Makdesi finns det människor som vill smutskasta honom.

– Det finns patienter som pratar dåligt om oss, men de är inte registrerade hos oss, de har inte kommit till oss.

Men patienterna BT har talat med har visat upp dokument, swishinbetalningar till Makdesi och skärmdumpar på diskussioner om tider och behandlingar.

BT har även visat kvinnorna bilder på både Essam Makdesi och de legitimerade tandläkare som han påstår har utfört behandlingarna på kliniken. Alla fem kvinnorna har pekat ut Makdesi som sin tandläkare. En av patienterna känner också igen en av de legitimerade tandläkarna och förklarar att han var med Makdesi vid en av behandlingarna. Makdesi beskrev honom som praktikant.

Enligt Makdesis uppgifter har kliniken haft 1100 patienter. (Arkivbild.)
Enligt Makdesis uppgifter har kliniken haft 1100 patienter. (Arkivbild.)Foto: Jaromir Chalabala

I höstas, i september, gjorde Ivo ännu en oanmäld inspektion hos Essam Makdesi. Under en specifik vecka fann Ivo att 16 patienter var inbokade, men endast fyra av dem hade behandlats av en deltidsarbetande legitimerad tandläkare. Makdesi hävdade att resten av patienterna aldrig dök upp.

Myndigheten påpekar också för Makdesi att han inte får skriva under som tandläkare i daganteckningarna, även om anteckningarna inte handlar om tandvård.

Vid intervjun med BT skyller Essam Makdesi upprepade gånger misstag på olika digitala system för exempelvis journalföring och tidsbokning. I inlagor till Ivo ondgör han sig också över tandvårdspersonal och andra som anmäler honom. Han hävdar i flera fall att personer är ute efter att smutskasta honom.

Makdesi Dental Center dömdes i somras till att betala utebliven lön och skadestånd till en tidigare anställd tandläkare. Företaget måste också betala rättegångskostnader. Den sammanlagda skulden närmade sig 300 000 kronor när den tidigt i höstas överlämnades till Kronofogden. Tandläkaren hade stämt företaget för felaktig uppsägning.

Det framgår i domen från Göteborgs tingsrätt att tandläkaren är skarpt kritisk mot hela verksamheten på kliniken. I rätten sa tandläkaren att hen skulle utföra administrativa arbetsuppgifter medan Makdesi själv skötte behandlingarna, trots att han tidigare berättat för den anställda att han inte hade svensk legitimation. Till rätten säger tandläkaren också att Essam Makdesi använt hens personliga inloggningsuppgifter för att begära ersättning från Försäkringskassan.

Men Essam Makdesi betalade aldrig det han blev dömd att ersätta sin tidigare tandläkare. Därför har tandläkaren genom sitt fackförbund Tjänstetandläkarna ansökt hos Borås tingsrätt om konkurs för Makdesis bolag. Makdesi har invänt och hävdat att bolaget är sålt.

Den första konkursförhandlingen i mitten av oktober ställdes in eftersom bolagets nye företrädare inte fanns på plats. Både han och suppleanten i bolaget har enligt myndigheterna lämnat Sverige.

När BT frågar efter kvitto på affären är Essam Makdesis svar att han har fått de första 25 000 kronorna kontant. Efter det har köparen inte fortsatt betala som överenskommet och därför har Makdesi anmält honom till Kronofogden.

Essam Makdesi anser alltså att företaget är sålt. Trots det står han fortfarande som verklig huvudman för företaget, enligt Bolagsverket. En verklig huvudman är den som ytterst äger eller kontrollerar ett bolag.

Makdesi Dental Center tog ner skylten – och det nya företaget Borås Beauty and Dental Center satte upp sin skylt istället.
Makdesi Dental Center tog ner skylten – och det nya företaget Borås Beauty and Dental Center satte upp sin skylt istället.Foto: Google/Anton Hedberg

På samma adress som Makdesi Dental Center låg finns nu en ny tandklinik. Den drivs av anhöriga till Essam Makdesi. Essam Makdesi startade dock den nya tandkliniken och var styrelseledamot de första sex veckorna, ett faktum han inte vill kommentera. Makdesi arbetar enligt egen uppgift inte på den nya kliniken.

En av kvinnorna som vittnar i BT har valt att anmäla Makdesi för sexuellt ofredande och enligt polisen är ärendet överlämnat till åklagare. BT har kontaktat Andrea Andersson, ansvarig åklagare i fallet, som i nuläget inte vill ge några kommentarer alls.

Patienten Hanna har gått till en annan tandläkare. Hon vet ännu inte om det krävs en operation på sjukhuset för att få bort rotresterna som sitter kvar i tandköttet efter den misslyckade utdragningen.

– Jag ångrar så att jag gick till doktor Essam.

Fakta

Bakgrund – Essam Makdesi

2018 startade tandläkarkliniken på Brämhultsvägen i Borås. Företagets fullständiga namn är Makdesi Dental & Mucho Beauty Center AB. Bolaget består av en tandläkarpraktik och en skönhetsklinik, som delar lokaler.

I juni 2014 skickade Essam Makdesi in uppgifter till Socialstyrelsen i Sverige för att ansöka om prövning av utländsk yrkesutbildning. Där uppger Makdesi att han som 22-åring tog tandläkarexamen vid Baathuniversitetet i Homs, Syrien och startade sin karriär som tandläkare i militären under sin värnpliktsperiod.

Enligt Karolinska Institutet, som ansvarar för testen, gjorde Essam Makdesi Socialstyrelsens kunskapsprov en gång, men blev underkänd.

När det gäller kompletteringsutbildningen för tandläkare på Göteborgs universitet skickade Essam Makdesi in dokument både år 2016 och 2017, alltså innan han startade sin egen verksamhet i Borås. År 2019 blev ansökan för en plats på utbildningen avslagen på grund av att han saknade rätt behörighet.

Lena KvistSkicka e-post
Rasmus TorstenssonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.