Annons

Kvinna misstänks ha sålt knarksvamp i Borås

En kvinna som misstänks ha sålt narkotisk svamp till ungdomar i Borås har anhållits.
Borås • Publicerad 24 september 2010
Svampen säljs ofta torkad i små förpackningar och det ?mesta importeras från andra länder.
Svampen säljs ofta torkad i små förpackningar och det ?mesta importeras från andra länder.Foto: Lennart Granberg

Svamparna kan ge hallucinationer och ruset påminner om det som LSD och andra droger ger.

– Det är mycket oroväckande att unga använder svamp. Effekterna är svåra att förutse och riskerna är stora, anser inspektör Jan Johansson vid polisens gatulangningsgrupp i Borås.

Annons

När den 27-åriga kvinnans bil fastnade i en kontroll hittades små påsar med torkad svamp, färdiga att säljas. Enligt uppgift var kunderna ungdomar under 20 år.

Hon har inte kriminell bakgrund och var troligen ute efter att tjäna lite pengar. En påse med fem gram torkad svamp kostade 500 kronor. Normaldosen brukar vara ungefär ett gram.

Psykedelisk svamp. Magisk svamp. Knarksvamp. Beteckningarna varierar, men gemensamt är att det handlar om svampar med den verksamma substansen psilocybin som är narkotikaklassad och hallucinogen.

På onsdagen stoppades kvinnan på riksväg 41 vid Kråkered söder om Borås. Förutom svamp hittades lite cannabis. Sent i går satt hon fortfarande anhållen för narkotikabrott.

Bland personal inom missbruksvård och narkotikapoliser är riskerna väl kända:

– Unga som tar svamp vet kanske inte ens vad de stoppar i sig eftersom det kan vara svårt att skilja på olika arter. Och de som är ute efter häftiga upplevelser kan råka ut för helt andra saker, varnar Jan Johansson.

Ruset kan ge rena skräckhallucinationer, med ångest och panik. Kramper och muskelryckningar förekommer också. Riskerna är särskilt stora den som är psykiskt instabil eller blandar med alkohol eller andra droger.

– Det är svårt att uppskatta hur vanligt svamp är i vårt område. Det är mycket ovanligt att polisen hittar svamp men förekommer ibland vid husrannsakningar, säger Jan Johansson.

Svampen kan tuggas som den är eller drickas som te eller soppa.

En massa olika arter innehåller psilocybin. På nätet finns rena handböcker och diskussionsforum med tips om hur man skaffar och använder svamp.

Knarksvamp växer vilt i Sverige

Både substansen psilocybin och svampar som innehåller psilocybin är narkotikaklassade i Sverige

Muskelryckningar, kramper, höjd kroppstemperatur och ökad hjärtrytm är kända biverkningar. Men största risken är svårigheten att förutse hur starkt och långvarigt ruset blir och vad som kan hända när man hallucinerar.

En förteckning på internet listar närmare 200 svamparter som innehåller psilocybin i sådan grad att de anses intressanta. Bara ett tiotal växer vilt i Sverige.

De flesta svampar importeras i torkad form, men hemodling förekommer.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons