Annons

Kunder blev matförgiftade - brister i salladsbaren på Ica City Knalleland

En misstänkt matförgiftning ledde till en kontroll av salladsbaren på Ica City Knalleland.
Borås • Publicerad 7 maj 2014
Foto: 

Där konstaterades att temperaturen för skaldjur var för hög, och rutinerna bristfälliga.

Miljöförvaltningen i Borås fick i april in ett klagomål från två personer som drabbats av matförgiftning. Anmälarna hade efter att de ätit av butikens salladsbar blivit sjuka.

Annons

Miljöförvaltningen skickade ut två livsmedelsinspektörer som kontrollerade maten.

De upptäckte att temperaturen på räkor och skaldjur låg på elva grader. Rekommendationen säger två till fyra grader.

– Skaldjur är extra känsliga för förhöjda temperaturer och en bakteriemängd kan växa mycket snabbt på den typen av varor, säger Annelie Gustafsson, förste livsmedelsinspektör.

City kunde inte heller visa någon skriftlig rutin för rekommenderade temperaturer på livsmedel i salladsbaren. Dokumentation av temperaturer saknades också för dagen då den misstänkta matförgiftningen ägde rum.

Miljöförvaltningen kräver nu att bristerna åtgärdas.

– Ser vi att en aktör inte bättrat sig så kan vi ta till sanktioner genom föreläggande som man kan kombinera med vite. I värsta fall kan vi utfärda ett förbud men det är mycket ovanligt, säger Annelie Gustafsson.

Håkan Englund är butikschef på Ica City Knalleland.

– Vi har brustit i våra rutiner. Dels har vi vid två tillfällen missat att dokumentera temperaturen, och dels har vi inte haft någon rutin för att göra rent fläktarna i kyldisken. Det var anledningen till att temperaturen var för hög.

– Vi rättade till de här felen direkt och har vidtagit åtgärder för att de inte ska upprepa sig. Vi ser allvarligt på det inträffade och beklagar givetvis. Är det någon kund som råkat ut för något så vill vi jättegärna komma i kontakt med den för kompensation, säger Englund.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons