Annons

Krysskaos i valet: "Det blev fel någonstans"

Efter larm om fel och krysskaos från valnämnden i Borås tvingades länsstyrelsen kontrollera alla kommuner i regionen. På fredagskvällen kom beskedet att länsstyrelsen gjort en miss.
Borås • Publicerad 26 september 2014
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Valnämnden i Borås larmade sent på torsdagskvällen om felaktigheter när det gällde personkryssen på valsedlarna till regionen. Då hade de över 300 personerna som räknat cirka en miljon valsedlar i en mässhall i Trollhättan just avslutat sitt digra arbete. Under fredagen skulle alla valsedlar, protokoll och sammanställningar transporteras till arkivet i Vänersborg.

Lastbilarna från kommun- och riksdagsval var redan på gång när det blev dags för personalen att börja undersöka vad som gått fel i regionvalet.

Annons

Då visste ännu ingen exakt vad som hänt. Men en granskning av personkryssen i valet till landstingen indikerade att det har blivit fel på flera håll.

– Jag har kontaktat rättsavdelningen på länsstyrelsen, men jag har inte fått svar från dem, säger Andreas Ekström på fredagsmorgonen. Det har blivit fel någonstans. Jag fattar inte vad de har gjort.

På eftermiddagen bekräftade länsstyrelsen att fel hade begåtts och på fredagskvällen stod det klart vad som hade gått galet. Då gick länsstyrelsen ut med ett pressmeddelande och beklagade att det blivit fel i redovisningen av personrösterna i två distrikt.

– Felet påverkar inte utgången av valet och inte heller den inbördes ordningen på kandidaterna. Vi beklagar att det skett en olycklig bokföringsmiss i distriktet Borås 8 Hulta Västra i Borås kommun och distriktet Tegelbruket/Saxebäcken 24 i Alingsås kommun, säger Elin Hagström, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

När rösterna kontrollerades så visade det sig att i dessa två distrikt har personröster bokförts på fel lista.

– Vi har även kontrollerat länet i övrigt och sett att inga andra distrikt drabbats av samma sak, säger Elin Hagström.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons