Annons

Krönika: Tråkigare stad utan målningar

Borås har knappast varit så unisont glatt sedan Elfsborgs senaste SM-guld i fotboll.
Borås • Publicerad 9 september 2014

Förra veckans street art-festival togs verkligen emot med öppna armar av stadens befolkning.

Tänk vad lite färg på väggar kan göra.

Annons

Sociala medier säger inte allt men efter efterforskningar där vågar jag påstå att kulturintresset bland boråsarna steg i helgen. Folk var ute med sina kameror, fick tummar upp på Facebook och vittnade om en nyvunnen stolthet över sin stad, kulturstaden Borås.?Det kom folk extra från andra städer för att följa målningarnas framväxt.

Jämför med stämningsläget inför Pinocchios ankomst 2008. Det handlade också om konst i det offentliga rummet men det var långt ifrån alla som gladdes åt projektet. Pinocchios förespråkare vann och om niometersskulpturen försvann i morgon så skulle de flesta tycka att det saknades något i rondellen utanför BT-huset.

Om majoriteten av de färska väggmålningarna försvinner inom kort, som stadsarkitekten Thomas Rossing talar om i artikeln intill, skulle samma känsla av tomhet uppstå. Eller är det någon som saknar de döda ytor som de numera muralmålningsbeprydda väggarna utgjorde för en vecka sedan?

Samtidigt är färg inget som håller för evigt. Varje husägare vet att färg flagnar och att väggar behöver målas om. Att bevara en muralmålning kräver en insats, men finns viljan så finns möjligheten.

Det är naturligtvis upp till respektive fastighetsägare hur deras hus ska se ut, men att döma av de spontana reaktionerna verkar längtan efter de gamla entoniga innehållslösa fasaderna vara begränsad.

Frågan om muralmålningarnas bevarande är också en fråga för politikerna i samhällsbyggnadsnämnden. Dock tvivlar jag på att politikerna skulle vara så i otakt med tiden att de beslutar att måla över spännande konstverk till förmån för ett stort ingenting.

Efter att Borås på bara några år har erövrat positionen som skulpturstaden nummer ett så finns ett gyllene läge att även bli en svensk föregångare på street art-området. Det skulle ytterligare manifestera att Borås är en stad med konsten ständigt närvarande bland människorna.

Att gå motsatt väg vore att göra stan lite tråkigare.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons