Annons

Kriminalinspektör: "Jag tycker att det vore bra"

Det vore en dröm om vi fick ett barnahus, säger kriminalinspektören Ulrika Elmgren.
Borås • Publicerad 29 februari 2008
Ulrika Elmgren
Ulrika ElmgrenFoto: 

Hon utredde barnärenden i Borås men gick in i väggen.

Ulrika Elmgren och ytterligare en barnutredare blev sjukskrivna förra året. De jobbade tillsammans med utredningar där barn var brottsoffer.

Annons

– Arbetsbelastningen var alldeles för hög. Vi hade dåligt stöd från den gamla ledningen, men nu är det nya chefer som tycker frågan är viktig, säger Ulrika Elmgren.

Hon är övertygad om att både föräldrar och barn kan få bättre hjälp med specialutbildad personal vid ett barnahus. Fördelarna enligt Ulrika Elmgren är att en grupp jobbar tillsammans, barnen behöver inte berätta om och om igen för olika personer om brottet och samarbetet mellan olika myndigheter förstärks.

Ett barnahus arbetar endast med brottsoffer.

– Jag tycker att det är bra. Det blir för mycket att hålla i hela ärendet själv. Ena dagen håller jag förhör med barnet, andra med den misstänkte. Det kan vara svårt att förhålla sig objektiv då.

Att det finns barnanpassade lokaler är också viktigt så att barnen slappnar av. En poliskorridor och vuxenstolar är inte så bra då.

– Jag och min kollega försökte anpassa förhörsrummet för barnen.

Idag jobbar Ulrika Elmgren på kriminalpolisenheten i Göteborg. Även om det är tufft att arbeta med barnärenden och hon blev sjukskriven sist vill hon fortsätta som barnutredare.

– Jag brinner fortfarande för de här frågorna och ett barnahus skulle helt klart underlätta det här arbetet.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons