Annons

Kravmärkt te innehöll gift

Åtta av nio gröna påsteer innehåller bekämpningsmedel, visar Testfaktas analys.
Borås • Publicerad 5 november 2009
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

I det kravmärkta teet från Kung Markatta hittades azinfos-metyl ett ämne som klassas som mycket giftigt och är förbjudet inom EU.

Inga halter överskred några gränsvärden men jag måste säga att jag blev förvånad över att det var så här pass utbrett, säger Sune Eriksson på livsmedelslaboratoriet Eurofins som utfört analysen.

Annons

Närmast ett gränsvärde låg teet från Kung Markatta som säljs hos bland annat Ica och Coop. Här hittades förhållandevis höga halter av ämnet azinfos-metyl som klassas som mycket giftigt och miljöfarligt av kemikalieinspektionen. Ämnet är förbjudet att användas inom EU. Halten i teet var 0,07 mg/kg och gränsvärdet ligger på 0.1 mg/kg. Det mest uppseendeväckande i sammanhanget är att Kung Markatta är ett krav- och rättvisemärkt te och ska därmed inte innehålla några bekämpningsmedel alls. Det är ett brott mot EU:s lagstiftning om ekologiska livsmedel.

När Testfakta hör av sig till berörda parter Kung Markatta, Krav och Livsmedelsverket går allt mycket snabbt. Inom ett par timmar har Kung Markatta tillfälligt blivit av med Krav-certifikatet för sitt gröna te och produkten går inte att beställa från lagret.

– Vi måste gå till botten med det här och ta egna prover för att ta reda på om hela partiet innehåller bekämpningsmedel och om fler partier är berörda. För tillfället stoppar vi all försäljning av teet från vårt lager, säger Peter Enberg, vice vd på Kung Markatta.

Kung Markattas te packas i Holland av ett företag som endast hanterar ekologiskt te och kaffe. Därför är det troligt att problemet ligger hos den indiska producenten.

– Jag vet att ekologiska odlingar ibland drabbas av bekämpningsmedel som blåser in från grannodlingar. Men om det är fallet här vet vi inte i dagsläget, säger Peter Enberg.

Livsmedelsverket har inte möjlighet att återkalla Kung Markattas te från livsme-?delsbutikerna. Däremot kan man tvinga företaget att avlägsna all ekologisk märkning på produkten och förmå dem att informera sina kunder om att teet inte får säljas som ekologiskt vilket i praktiken innebär att teet måste slängas eller skickas tillbaka till leverantören.

– Innan vi kan ta ställning till om vi ska fatta ett sådant beslut måste vi avvakta resultatet från Kung Markattas egna provtagningar och företagets egen reaktion på provresultaten. Vi har kommit överens med företaget om hur provtagning ska ske och har lovats full insyn, säger Daniel Kardell, jurist på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

På Krav tar man allvarligt på händelsen. En sådan här upptäckt skadar så klart förtroendet även för dem.

Det ska inte finnas några som helst kemiska bekämpningsmedel i en Krav-märkt produkt. Kung Markatta är ett seriöst företag och vi har fullt förtroende för att de kommer att reda upp det här, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.

Kan man lita på Krav-märkta produkter?

Annons

– Ja, det kan man. Våra regler följs och kontrolleras av oberoende certifieringsbolag som gör egna kontroller. Om det händer sådana här saker agerar vi, certifieringsbolaget och producenten snabbt enligt våra rutiner, säger Kristin Cooper.

Testfakta analyserade även den antioxidantiska effekten hos teerna. Viss forskning tyder på att antioxidanter påverkar vårt immunförsvar och åldrande i positiv bemärkelse, samt förebygger allvarliga sjukdomar.

Martin Hansson, Testfakta

Bekämpningsmedel

Alla fabrikat utom Clipper innehöll spår av bekämpningsmedel. Inget av dem överskred dock några gränsvärden. Eftersom det finns en möjlighet att effekten från olika bekämpningsmedel samverkar och därigenom ökar den negativa hälsopåverkan är det också intressant hur många olika pesticider ett fabrikat innehåller. Flest spår av olika bekämpningsmedel hittades i Icas gröna te.

Antioxidantisk effekt

Antioxidanter anses påverka immunförsvaret och åldrandet positivt. Viss forskning tyder även på att de förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. För att räkna ut den antioxidantiska effekten har laboratoriet räknat om den till askobinsyra (C-vitamin).

Mögel och bakterier

Eurofins analyserade även förekomsten av mögel och bakterier teerna. Inget av fabrikaten låg över några gränsvärden.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons