Annons

Kraschen: SD kniper vågmästarroll i Borås

Efter stort rösträkningsdrama stod det klart – SD behåller vågmästarrollen i Borås.
GRAFIK: FÖLJ RÖSTRÄKNINGEN I ARTIKELN!
Borås • Publicerad 15 september 2014
Foto: 

När bara ett distrikt återstod att räkna stod det klart att SD knep vågmästarrollen trots allt.

Både Socialdemokraterna och Boråsvalet tappade hos de sista distrikten, vilket gjorde att de rödgröna nu inte kommer att kunna bilda egen majoritet i fullmäktige.

Annons

***

Stämningen ville först inte riktigt infinna sig på Socialdemokraternas valvaka i Arbetarnas hus i Borås. Först är det alldeles tyst när Vallokalsundersökningen presenteras. Ett försiktigt jubel kommer när staplarna visar att de rödgröna ser ut att bli större än Alliansen i riksdagen.

– Det är ju ingen som önskar ett läge där SD blir vågmästare, sa Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande om de första rapporterna på riksplanet. Dessutom SD har hittills i 95 procent av alla omröstningar stöttat borgarna, så det är ett ganska så besvärligt läge i riksdagen.

Kommunalrådet Lena Palmén (S) är ledsen strax efter Valun.

– Det blir man ju. Men man förstod väl nästan att det skulle se ut på det här viset.

I ett hörn av lokalen står Ulf Olsson och försöker få fram de lokala siffrorna för Borås. Han tittar på i vilka distrikt valdeltagandet sjunkit, hur SD går framåt och hinner även med en runda för att undersöka läget för Socialdemokraterna i andra större städer.

Partivännerna troppar av och valvakan blir en allt glesare tillställning. När Åkesson talar från tv-skärmen är det tyst, mycket tyst bland borden.

– Det är hemskt, säger en kvinna om valresultatet.

Strax före 23.00 tar Petter Löberg mikrofonen och meddelar att de rödgröna har 38 mandat, alltså majoritet i Borås.

När han meddelar att Moderaterna tappat åtta procent hörs applåder.

Annons

När Ulf Olsson är tillbaka från BT:s valvaka kan han lättat meddela att det fortsatt ser bra ut.

– Vi är det partiet, vid sidan av Sverigedemokraterna, som går fram mest.

Men efter elva på kvällen svänger mandaten fram och tillbaka. Alla sitter framför mobiler, datorer och andra skärmar för att följa resultaten i de olika distrikten.

– Det pendlar hela tiden, säger Olsson och går omkring. Lokalt har det varit en väldigt spännande valkväll. Och i vilket fall som helst har vi gjort ett bra val.

Petter Löberg ser ut att bli en av Socialdemokraternas tre riksdagsledamöter.

– Sen är det ju personrösterna som ska räknas, så det märker vi om några dagar. Men just nu är det viktigaste att vi kan behålla makten i Borås. Jag tycker att det viktigaste är att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande, och jag hoppas nu att man tar de besluten också på riksplanet.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons