Annons

Kortliga länsar konton - Borås utsatt

Polisen varnar för en ny liga som tömmer äldre personers konton efter att ha lurat till sig deras kontokort.
Borås • Publicerad 17 februari 2014
Foto: Bertil Ericson / TT

Minst en person i Borås har blivit lurad.

– De är fingerfärdiga, de här människorna. En målsägande sa att gärningsmannen var som en trollkarl, det gick så fort, säger Kent Karlsson, kriminalinspektör vid Circagruppen, som utreder brott mot äldre.

Annons

Det är i kön i mataffären som ligan slår till. De ställer sig efter någon äldre i kön och ser till att memorera koden när den äldre betalar med sitt kontokort. Därefter lägger de en sedel på golvet, och uppmärksammar åldringen på att den tappat pengar. Därefter tar nästa person i ligan vid. Utanför affären blir offret ikappsprungen av en person som hävdar att han eller hon är ägare till den tappade sedeln. När offret tar fram sin plånbok passar tjuven på att nappa åt sig kontokortet.

Och med kort och kod går det snabbt att länsa kontot i närmsta bankomat.

– De riktar in sig på äldre som har svårt att reda sig och är lättare att manipulera, säger Kent Karlsson.

En person lurades i Knalleland i början av februari och i onsdags lurades en annan i Ulricehamn. Utöver det har ett 10-tal liknande fall anmälts till polisen, i bland annat Jönköping, Huskvarna, Skövde, Angered och Stenungsund.

– De är ju flyttbara och har åkt runt i Västsverige, säger Kent Karlsson.

Men polisen har svårt att spåra ligan.

– Jag tror att det kan röra sig om fyra olika konstellationer. Vi har en del övervakningsbilder, men vi vet inte vilka de är eller var de kommer ifrån, säger Kent Karlsson.

Så skyddar du dig

Dölj koden när du knappar in den i kortmaskiner i kassan. "Kortmaskinerna är oftast riktade mot personen bakom i kön. Täck över med något eller håll för med handen när du trycker in koden", säger Kent Karlsson.

Förvara inte koden tillsammans med kontokortet. "Många vill ha koden i plånboken, så att man inte har glömt den när man ska stå och betala. En del försöker gömma koden i telefonnummer eller datum, men det är ganska lätt för gärningsmännen att komma på."

Ha lite pengar på det konto som är kopplat till kortet. "Dela upp pengarna på flera konton. Då kommer de i alla fall inte åt så mycket pengar."

Johanna Kämpe
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons