Annons

Konferens med etiskt mode i fokus

Framtiden och framtidens etiska mode stod i fokus vid fredagens konferens på Högskolan i Borås. Modeindustrins ansvar är stort inte bara när det allt snabbare konsumtionen. Den har också präglat dagens människosyn, menar en av föreläsarna.
Borås • Publicerad 1 februari 2008

Modet att arrangera hade Emma Häggström och Amanda Ericsson, som driver konsultföretaget Etiskt mode. De ordnade konferensen i samarbete med Textilhögskolan. Och intresset för den var stort, det skvallrade den fullsatta hörsalen om.

Mest provocerande var Dennis Pamlin som är klimathandläggare på WWF, världsnaturfonden. Han inledde med den retoriska frågan om vem som mest har bidragit till vårt korkade tänkande. Svaret var modebranschen.

Annons

– Vi är den första levande naturkatastrofen sa han och konstaterade att kunskap och erfarenhet inte längre är värt någonting.

– Det är modeindustrin med sitt kortsiktiga tänkande som är ansvarig för en människosynen.

Professor Matilda Tham var inte riktigt lika drastisk. Hon har undersökt om mode går att kombinera med begreppet hållbarhet.

– Inom många branscher, men speciellt inom modebranschen berövar man en produkt dess framtid, genom att den snabbt blir omodern.

Till det kommer en infrastruktur som innebär att vi kan konsumera mer än vi behöver. Om vi inte hade tillgång till tvättmaskin, skulle vi inte tvätta kläderna lika ofta.

– Vi måste förstå varför vi konsumerar få mycket. Om vi fattar goda beslut redan på idéstadiet eller på designstadiet skulle vi spara 80-90 procent av den energi som idag får åt inom modeindustrin.

Slutsatsen är att dagens designer har oerhört stor makt att påverka utvecklingen

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons