Annons

Kommunen får inte ge välgörande klappar

Borås • Publicerad 18 december 2008

Virkade tomtar, ljuslykta eller pepparkvarn är okej, men inte motsvarande summa till välgörenhet. Kommunallagen sätter stopp för biståndsklappar för anställda inom kommun och landsting.

Hur kommun och landsting får spendera sina pengar står att läsa i Kommunallagen och där finns tydliga regler gällande bistånd och övrigt gynnande av organisationer. Det innebär att det inte går att skänka pengar till välgörande ändamål istället för att köpa julklappar till personalen.

Annons

Stadsjurist Lars-Olof Danielsson förklarar att det vore olagligt av Borås stad att ge sina anställda gåvobrev med ett bidrag till en hjälporganisation.

– Det kan inte ses som en kommunal angelägenhet att skänka pengar till Rädda barnen eller Cancerfonden. Kommuner får ge viss form av bistånd men inte på det sättet i form av julklappar, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson förklarar att inom Borås stad får varje chef besluta om julklapp till sin personal. Han skulle gärna se en undantagsregel i fråga om bistånd under julen.

– Jag tycker att det mycket väl kunde vara så att kommunerna fick göra ett undantag. Ganska många av oss har redan tillräckligt med prylar så jag tycker att man lokalt borde kunna bestämma hur man vill göra med julklapparna, säger Ulrik Nilsson.

Sandra Stendahl

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons