Annons
I eftermiddag ska den styrande sexpartimajoriteten presentera hur de planerar för att organisera om Borås.
Borås • Publicerad 13 maj 2009

Partierna har misslyckats med en gemensam överenskommelse.

Under en lång tid har de styrande partierna och oppositionen försökt att komma överens om hur Borås ska organiseras på ett effektivare sätt. De tio kommundelarna har varit ifrågasatta länge nu.

Annons

Men det fanns ännu ett gemensamt möte för majoritet och opposition planerat i slutet på maj. Trots det väljer majoriteten nu att gå sin egen väg och börja planera för en ny organisation.

De har kallat till presskonferens i eftermiddag. Enligt uppgifter till BT blir det så att man planerar för en ny organisation med centrala facknämnder som ska kunna träda i kraft till nästa mandatperiod, efter valet.

Men de sex partierna i majoriteten är inte överens om detta sätt att hantera den känsliga frågan. Varken miljöpartiet eller vägvalet vill fatta det formella beslutet innan mandatperioden är över. Därför kan man inte fatta ett beslut i fullmäktige.

Det lokala inflytandet kommer också att arbetas in i den nya organisationen, men det är ännu inte klart på vilket sätt. En av de centrala nämnderna kommer troligen att ha som sin uppgift att fungera för att exempelvis lokala föreningar både ska kunna söka pengar för att ordna mindre saker och finna en väg in i den kommunala organisationen.

Majoriteten planerar för en förändring, som man sedan ska fatta beslut om efter valet 2010. Då förutsätter de alltså att de vinner valet.

Minoriteten, eller åtminstone Socialdemokraterna, ska ha informerats på morgonen om de styrande partiernas avsikter.

Efter valet riskerar en eventuellt ny majoritet stå där med en ny startklar organisation som man inte varit med och planerat.

bt.se kommer att rapportera från presskonferensen i eftermiddag.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons