Annons

Kollostrid avgörs på högsta nivå

18-åriga Sara Klefberg i Borås får prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. ” Det är jätteovanligt att den beviljar prövningstillstånd”, säger stadsjurist Lars-Olof Danielsson.
Borås • Publicerad 27 mars 2013
Foto: Anton Hedberg

Tvisten gäller möjligheten att få åka på kollo, men domen kan få betydelse för många med funktionshinder.

Lägret i Småland påsken 2011 var verkligen lyckat. Sara Klefberg, som har en cp-skada, fick nya vänner och de fortsatte att hålla kontakt med varandra. Därför såg hon också fram emot att få åka på sommarkollo i juni förra året. Men då nekade kommunen.

Annons

Konflikten gällde vad som menas med begreppet goda levnadsvillkor. Familjen argumenterade för att personlig assistans är en sak, Saras möjligheter att själv komma iväg på läger och umgås med andra i sin egen ålder är en annan.

Kommunen hävdade att den personliga assistansen ska täcka alla behov, och att Sara Klefberg därför inte hade rätt att också åka på läger. Familjen vann i förvaltningsrätten.

Till sist kom Sara Klefberg iväg på lägret, men efter det överklagade kommunen till kammarrätten, där familjen förlorade. Nu har alltså familjen lyckats få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det har varit en oerhört jobbig process, men det var värt det, säger Britt Klefberg som är Saras mamma.

På sociala omsorgsförvaltningen tycker stabsjurist Rigmor Hultberg det är spännande att familjen fått prövningstillstånd.

– Får man prövningstillstånd då tycker domstolen, enligt min uppfattning, att frågan är intressant, säger Hultberg. Och jag gissar att det beror på konkurrensen mellan två olika insatser som delvis har samma innehåll.

Domstolen har också vid flera tillfällen de senaste åren tagit upp frågor kring just rättigheter för människor med funktionshinder.

– Domstolen har prövat när man ska få personlig assistans. Och vad ledsagning ska användas till, samt vad kommuner ska betala för när det gäller ledsagarens kostnader.

Nu har Socialstyrelsen en månad på sig att svara i målet. Också organisationen Sveriges kommuner och landsting får möjlighet att yttra sig. Senare blir det Borås tur.

Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen är den högsta instansen kommer domen att kunna få en prejudicerande roll. Frågan om rätt till lägervistelse för unga med funktionshinder har också diskuterats på fler håll i landet.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons