Annons

Knivdåden: Därför kräver åklagaren livstid

Kammaråklagare Patrik Tilly kräver livstids fängelse för de tre män som stått inför rätta för mord och mordförsök på Hässleholmen.
– Det kunde lika gärna ha blivit tre dödsoffer, säger han.
Borås • Publicerad 4 oktober 2017 • Uppdaterad 11 december 2017
Foto: Johan Valkonen, Lars-Åke Green

För en fjärde man, som bland annat åtalats för skyddande av brottsling, yrkar åklagaren på fyra till sex månaders fängelse.

– Det är fråga om ett mord och två allvarliga mordförsök där det egentligen är tillfälligheter att de överlever, säger Patrik Tilly.

Annons

– När man har ett mord och två fall av annan allvarlig brottslighet så finns möjlighet att utdöma fängelse på livstid. Det anser jag att lagens förarbeten ger stöd för.

Boråsarna som åtalats för knivmordet och mordförsöken i mars har förnekat dåden. Men när rättegången avslutades på tisdagen bestämde Borås tingsrätt att de ska sitta kvar i häkte.

Det tyder på att männen blir fällda, fast Patrik Tilly är försiktig med slutsatser:

– Rätten fortsätter att överlägga och jag vill inte dra för stora växlar. Men det är ett indicium på fällande domar, anser han.

Enligt reglerna ska en misstänkt släppas om rätten under sina överläggningar kommer fram till att det inte längre finns häktningsskäl.

Inför rättegången, som hölls i säkerhetssalen i Göteborg, fanns farhågor om påtryckningar mot personer som skulle höras. Men offren som överlevde knivattackerna pekade ut de mordåtalade som förövare.

– Min bedömning är att förhandlingarna har flutit på utan större problem, säger Patrik Tilly.

Sista dagen ägnades åt pläderingar av åklagare, försvarare och målsägandebiträden. Efter enskild överläggning meddelade rätten sedan att de mordmisstänkta ska vara kvar i häkte.

– Några säkra slutsatser om var detta landar kan man inte dra, anser advokat Peter Wall som försvarar en mordåtalad 26-åring.

– I större mål är det inte så ovanligt att folk släpps på fri fot efter överläggning, men innan domen meddelats. Och det här är ett mål där rätten behöver ha långa överläggningar. Jag tror inte man kan dra några slutsatser om att det skulle vara klart.

Annons

26-åringen, som hela tiden nekat, har pekats ut som drivande bakom knivdåden och som gängledare.

Hur ser du på hur han utmålats?

– Min klients uppfattning är att han inte anser sig vara någon ledare eller framstående kriminell på något sätt, svarar Peter Wall.

Domen meddelas den 20 oktober.

Den man som bland annat åtalats för skyddande av brottsling har redan tidigare släppts ur häkte.

Knivdåden inträffade sent på kvällen den 22 mars, då tre unga män blev knivhuggna i ett trapphus portuppgång på Distansgatan. Attacken fortsatte utanför huset.

En 22-åring fick närmare tio hugg och stick som bland annat vållade livshotande skador på lungorna. En 19-åring träffades av tre hugg i ryggen och även hans skador var livshotande.

Det yngsta offret, 18 år, fick ett hugg i bröstet men lyckades trots mycket svåra blödningar ta sig till en gård på Solvarvsgatan. Där fann polisen honom liggande på marken. Hans liv kunde inte räddas.

Två av de mordåtalade greps under påskveckan och den tredje kom senare till polisen efter att ha varit efterlyst i sin frånvaro.

Lennart GranbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons