Annons

"Knapert utbud bland kaféerna i Borås när det gäller fairtrade"

Filtar, kaffekorgar och solsken – det var en ovanlig jättepicknick som ägde rum på Sandwalls plats vid lunchdags.
Borås • Publicerad 17 september 2014
Johan Esping från miljöförvaltningen och Konsument Borås var dagen till ära utklädd till banan och delade ut schyssta bananer.
Johan Esping från miljöförvaltningen och Konsument Borås var dagen till ära utklädd till banan och delade ut schyssta bananer.Foto: Petter Trens

Skälet: att göra boråsarna uppmärksamma på rättvisemärkt.

Borås är sedan några år tillbaka en så kallad Fairtrade city, en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel. Och det var för att sätta ljuset lite extra på detta som fikastunden på Sandwalls plats organiserades, i form av en flashmob – plötsligt dök folk från olika håll upp med filtar och kaffekorgar.

Annons

– Det är ganska knapert utbud bland kaféerna i Borås när det gäller fairtrade. Vi vill bidra till att öka utbudet, säger Anastazia Kronberg från miljöförvaltningen.

Förbipasserande fick bananer och choklad, och dessutom små kort man kan lämna på caféer som en uppmaning för att visa att man vill ha större utbud av rättvisemärkt.

– Folk tittar mycket på priset, och då missar man att se under vilka villkor produktionen sker. Men räknat man per kaffekopp på ett café som går över till rättvisemärkt är skillnaden enormt liten, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Fairtrade city.

Rättvisemärkt

– Fairtrade-märkningen garanterar odlare och anställda bättre ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och minimipris som överstiger produktionskostnaden.

– Långsiktiga handelsavtal tecknas för ökad trygghet. Dessutom får odlarna en extra premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex med skolor, bostäder eller hälsovård.

– Fairtrades kriterier främjar också demokrati, organisationsrätt samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

– Kaffe, te, kakao, choklad, bananer, juice, ris, socker, vin och bomull är exempel på produkter som finns fairtrade-märkta.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons