Annons

Knalleandan - en kraft att räkna med

När julknallarna fyller Borås centrum presenterar tre forskare vid Högskolan i Borås en ny rapport om knalleandan.
Borås • Publicerad 5 december 2008

Den baseras på ett 50-tal intervjuer och ger svar på frågor om drivkraft och begränsningar.

Det är docent Margareta Oudhuis, professor Anders Edström och prorektor Björn Brorström som bland annat har undersökt lokala värderingars betydelse.

Annons

– Vad är det som gör att företagen i Sjuhärad lyckas väl? Vilka är framgångsfaktorerna? Hur har man utvecklats, vilka möjligheter ser man och vilka hinder, säger Björn Brorström.

De intervjuade har också fått beskriva knalleandan.

– I Sjuhäradsbygden är det hög status att bedriva verksamhet. Man tar gärna vid i familjeföretaget, man är handlingskraftig och här finns ett självständighetsideal.

Baksidan av det är en viss slutenhet, visar rapporten, och ett avståndstagande från samarbete som kan begränsa tillväxten. Ett av Sjuhäradsidealen är enkelhet, att undvika hierarkier i organisationen, men det får inte gå ut över kvalitet eller ordning.

Margareta Oudhuis har studerat det lokala i det globala och ställt frågor om vad utlandsägande betyder. Bland det positiva finns ekonomiska resurser och expertis. Bland det negativa finns ökad toppstyrning och administration. Liksom ökad sårbarhet vid konjunkturnedgång.

Utlandsägda företag uppskattar teamandan och förankringsprocessen, även om det tar tid att fatta beslut.

Anders Edström har tittat på nystartade företag och vilka företag som fungerar som entreprenöriella miljöer. JC under 1985-2000 var en plantskola för många blivande egna företagare.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons