Annons

Klartecken för tankbygge på Norrby

Nu är det klart. Det blir en ackumulatortank på Norrby.
Borås • Publicerad 30 augusti 2008
Augusti 2008: Klart för en ackumulatortank på Norrby och så här kommer det att se ut när tanken är färdigbyggd.
Augusti 2008: Klart för en ackumulatortank på Norrby och så här kommer det att se ut när tanken är färdigbyggd.Foto: Skiss av White Arkitekter

Borås energi och miljö har tagit beslutet att bygga tanken och nästa höst kan den stå klar.

En enig styrelse för Borås energi och miljö har tagit beslutet att bygga tanken och bolagets vd Gunnar Peters har fått uppdraget att genomföra bygget.

Annons

Kalkylen visar på en kostnad på 100 miljoner kronor. Det är tio miljoner kronor mer än den senaste kalkylen som presenterades i våras. Ökade stålpriser påverkar och gör att tanken nu blir dyrare än i de ursprungliga kalkylerna.

– Men den blir ändå lönsam, även om återbetalningstiden nu ökar från fyra till sju år, säger Gunnar Peters.

– Det är skönt att vi är i mål med beslutet. Jag tror att det här blir en härlig symbol för miljön i Borås.

Borås energi och miljö har redan fått bygglov för fundamentet till ackumulatortanken och det arbetet sätter i gång omedelbart.

Bolaget kommer nu att snabbt lämna in en bygglovsansökan för själva tanken till stadsbyggnadskontoret.

– Det skall inte behöva ta många veckor innan det är klart, lovar stadsarkitekt Tomas Rossing.

Visserligen kan bygglovet kunna överklagas, men han tror att i ett sådant läge väljer man nog ändå att sätta i gång bygget.

– Jag tror det är svårt att komma någonstans med en överklagan då bygglovet följer planen. Markanvändningen är viktigast och den har godkänts.

Borås energi och miljö och byggnadsnämnden är överens om hur ackumulatortanken skall se ut. Av de tre alternativ som valdes ut vann arkitektföretaget Whites förslag Våd.

– Vi tror att det blir bra, säger Tomas Rossing. Det är ett lugnt och stiligt förslag. Platsen med ett industriområde är ju lite orolig så jag tror det blir skönt med en så kraftfull och enkel gestaltning.

Annons

Tomas Rossing räknar med att ackumulatortanken kommer att ljussättas.

– I och med det geometriska utseendet är tanken minst lika viktig i mörker som i ljus.

Detta har hänt Juli 2005: BT berättar om planerna på den 70 meter höga ackumulatortanken vid Ryaverket. Kostnaden beräknas till 40 miljoner.Oktober 2005: Kommunstyrelsen gör halt och tillsätter en förutsättningslös utredning, där alternativa placeringar av tanken ska undersökas.Oktober 2006: Borås Energi vidhåller förslaget om läget vid Ryaverket, men politikerna ifrågasätter om det är lämpligt att bygga en så här stor tank på Norrby.Januari 2007: Majoritet och opposition är oeniga om var tanken skall ligga. Socialdemokraterna och vänsterpartiet är emot placeringen på Norrby.Juni 2007: Stadsbyggnadskontoret presenterar sin analys av sex tänkbara platser på Pantängen, Kilsund och Rya åsar. Studien visar att den lämpligaste platsen är – Ryaverket.November 2007: Kostnaden för tanken beräknas stiga till 90 miljoner. Senare godkänner fullmäktige att investeringskostnaden för ackumulatortanken får öka.Mars 2008: Politiker och tjänstemän reser till Östersund för att titta på ackumulatortanken med restaurang i toppen. Det blir dock ingen restaurang.April 2008: Detaljplanen återremitteras av fullmäktige. Oppositionen vill utreda fler placeringar.Maj 2008: Förslag på hur tanken ska se ut presenteras i Borås Tidning. Så småningom förordas alternativet Våd av Byggnadsnämnden.Maj 2008: Fullmäktige säger ja till detaljplanen. Fortsatt splittring mellan majoritet och opposition angående placeringen.Juni 2008: Ackumulatortanken överklagas, men denna avslås senare av Länsstyrelsen.Augusti 2008: Detaljplanen som medger bygger av ackumulatortanken vinner laga kraft. Borås Energi och Miljö kan därmed lämna in en bygglovsansökan till byggnadsnämnden. Det beslutet kommer att fattas på delegation av en tjänsteman.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons