Annons

KF-ordförande i Borås liv räddades av hjärtstartare

Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög, 71 år, drabbades av ett plötsligt hjärtstopp för ett drygt år sedan.
Borås • Publicerad 6 juli 2014
Foto: Therese Loberg

Hade det inte funnits kunnigt folk och hjärtstartare på plats hade Per-Olof Höög troligen inte funnits i dag.

Som en blixt från klar himmel och utan någon som helst förvarning drabbades kommunfullmäktiges ordförande i Borås, Per-Olof Höög, för ett drygt år sedan av plötsligt hjärtstopp. Under några minuter stod hjärtat still och Per-Olof Höög svävade mellan liv och död.

Annons

Tack vare att det fanns personer med kunskap om hjärt- lungräddning på plats och en hjärtstartare gör att Per-Olof Höög lever i dag.

– Det var min räddning, dels HLR och att jag fick en hjärtstartare direkt, annars hade jag inte suttit här, säger han.

Det var när han var på ett uppdrag för Svenska fotbollförbundet i Åtvidaberg i maj förra året som han drabbades av hjärtstoppet.

– Jag föll omkull och blev liggande.

En av publikvärdarna på matchen rusade fram och märkte att Höög inte hade någon puls eller hjärtfrekvens. Hjärt- lungräddning inleddes omedelbart.

– Sedan hade jag sådan tur att det var en så kallad högriskmatch mellan Åtvidaberg och Djurgården, så det fanns ambulans på plats för publik och sådant. Den körde in på arenan så de hann aldrig koppla in hjärtstartaren som fanns på arenan utan kopplade på den som fanns i ambulansen, säger Höög.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons