Annons

Kartläggning i city kritiseras

Vi är mer övervakade än någonsin.
Borås • Publicerad 15 augusti 2014
Foto: Lars-Åke Green

Det menar Malin Sundström, handelsforskare vid Swedish Institute for Innovative Retailing, Högskolan i Borås.

I höst kommer besökarna i centrum och Knalleland att kartläggas, och det är viktigt att det inte enbart sker för handlarnas bästa, anser hon.

Annons

Handlare har länge haft system för att mäta hur kunder rör sig i butiken och kan på så sätt få information för att maximera försäljningen. Men få vet om det.

Den som går med mobilen påslagen skickar omedvetet ut signaler som snappas upp av butikers wifinät. Signalerna avslöjar exakt hur konsumenten rör sig. Detta oavsett om kunden loggat in sig på butikens wifi eller inte.

Som BT tidigare berättat flyttar nu kartläggningen ut i det offentliga rummet, när Borås som en av två försöksstäder installerar systemet IOPS i höst. Malin Sundström menar att det kan både vara bra och dåligt och lyfter fram att det innebär ett ökat ansvar för att även fånga upp ett slags allmännytta.

– Om syftet är att kartlägga folkströmmar för att skapa en bättre utomhusmiljö, trevligare mötesplatser, så är det ett gott syfte för allas bästa. Men om syftet enbart är att ge uppgifter till handlarna så att de vet var de ska lägga sina butiker och att fastighetsägarna kan ta betalt därefter, så tycker jag inte att det är bra. Man måste se helheten.

Bakom initiativet med besöksräknare i Borås står Centrumfastigheter, BoråsBorås TME och Knallelandsgruppen inom den så kallade samrådsarenan. Syftet är bland annat att kunna visa upp siffror inför nyetableringar. I kartläggningen kommer man till exempel också att kunna se om vi besöker Knalleland och centrum på samma dag.

– Intentionen att koppla ihop Knalleland och Centrum är lovvärd och kan bättre uppfyllas om man vet hur människor rör sig, säger Malin Sundström och fortsätter:

– Om man vet att människor undviker ett område så kan man göra en förändring och testa och se om det ger effekt.

Hon menar att kommersiella fastighetsägare aldrig varit så oroliga som nu. Allt mer av handeln flyttar ut på nätet och butikerna krymper ytorna eller lägger ned.

– Man tappar hyresgäster eller får bygga om ytorna, vilket kostar mycket. Handeln har inte haft sådana här problem tidigare. E-handeln har ändrat spelreglerna.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

För- och nackdelar enligt Malin Sundström:

+

Handelsutveckling i staden.

Service till besökare.

Kunskap för stadsplanerarna.

Integritetsproblem.

Risk för att mobilen kan spåras.

Risk för att få reklam i mobilen som

man inte vill ha.

Besöksräknaren IOPS

IOPS mäter signalstyrkan i besökarnas mobiltelefoner och beräknar besökarnas position.

IOPS trackar allt och alla som rör sig i installerade miljöer med en noggrannhet ner till en meter.? Systemet registrerar inte bara ögonblicksbilder utan också hela besöket, sekund för sekund, meter för meter.

Systemet kan länkas ihop med mobila applikationer för Iphone, Android m.fl. Detta skapar möjligheter för till exempel samhälls- information, turistinformation, marknadsinformation, aktuellt parkeringsläge med mera.

Enheterna räknar inte bara besökarna på enskilda platser utan kan också logga demografisk information som ålder, kön, barnfamiljer om samtycke ges. IOPS kan också följa besökarna genom stadskärnan och på så sätt göra en beskrivning av hur till exempel en genomsnittlig barnfamilj rör sig genom hela stadskärnan i julrusningen, vilka butiker kunderna besöker, hur länge de stannar där, hur ofta de återkommer till stadskärnan.

Källa: Bumbee labs

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons