Annons

Kärlekstrenden har nu nått Borås

Är Borås på väg att bli en romantikens stad, likt Paris och Florens?
Borås • Publicerad 13 oktober 2014
Foto: 

Kärlekslåsen har i varje fall kommit hit.

På Parkspången mellan Södra torget och Stadsparken har förälskade par börjat låsa in sin kärlek – och kasta nyckeln i Viskan.

Annons

Kärlekslås har blivit en allt större fluga på olika håll i världen. Kärlekspar fäster ett hänglås på en offentlig plats, företrädesvis en bro med vatten under, låser och kastar i nyckeln. Detta symboliserar evig kärlek.

På Pont des Arts-bron över floden Seine i Paris, där fenomenet blev populärt 2008, höll det på att gå riktigt illa i somras. Tusentals par har varje år hängt upp så många lås att broräckena helt täckts av hänglås. På grund av den enorma extratyngden rasade delar av räcket, polisen tvingades under en tid spärra av bron.

Någon överhängande risk för broras av Parkspången lär det inte vara. BT:s besök visade att åtta kärlekskranka par hittills graverat in sina initialer, låst, och hystat nyckeln i Viskan.

Lars Fred, bland annat broansvarig på Borås stads tekniska förvaltning, har hört talas om fenomenet och tycker det är lite sött att det kommit till Borås.

– Men det måste vara en nyhet. Vi målade om Parkspången för två år sedan och då fanns inga lås uppsatta. Och jag har inte hört att det skulle finnas på någon annan bro.

Mycket riktigt är han inte det minsta oroad för den extra vikt låsen innebär.

– Men nu när den här nymodigheten kommer ut i media, lär antalet lås säkerligen öka. Enligt min åsikt förfular kärlekslåsen inte bron, snarare tvärtom. Det vore roligt om detta blir en liten turistattraktion för förälskade par, först åka till Borås – lova varandra evig trohet, hänga upp ett lås och sedan gå ut och äta en god bit mat.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Lars Fred hoppas att folk håller sig till en och samma bro.

– Det är bäst att ha det under ordnade former. Som det är nu kommer vi inte att ta bort några lås. Kanske hellre montera något i anslutning till Parkspången som underlättar att hänga upp kärlekslåsen.

I Sverige i övrigt är det framförallt Västerbron i Stockholm som blivit populär för hänglåsromantiker.

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons