Annons

Känslosam vecka på Daltorp

Det har varit mycket prat om känslor på Daltorpsskolan i veckan.
Borås • Publicerad 28 februari 2008
Eleverna i sjuan fick massera varandras ansikten. Martina Karlsson och Amanda Löfgren njuter av behandlingen.
Eleverna i sjuan fick massera varandras ansikten. Martina Karlsson och Amanda Löfgren njuter av behandlingen.Foto: Tomas Karlsson
Kärleken till ett litet gosedjur kan vara stor.
Kärleken till ett litet gosedjur kan vara stor.Foto: Tomas Karlsson
En spontan kram på rasten. Louise Westin och Felice Högsten skäms inte för att visa att de är bra kompisar. Temadagarna handlade om allt från vänskap till sex.
En spontan kram på rasten. Louise Westin och Felice Högsten skäms inte för att visa att de är bra kompisar. Temadagarna handlade om allt från vänskap till sex.Foto: Tomas Karlsson
Att beröra varandra kan vara känsligt i tonåren. Martina Karlsson fick sitt ansikte ordentligt masserat av Albiona Shtavica.
Att beröra varandra kan vara känsligt i tonåren. Martina Karlsson fick sitt ansikte ordentligt masserat av Albiona Shtavica.Foto: 
Kärleksdagarna hade ett brett program. Nicklas Wallman kollar när det är dags för nästa aktivitet.
Kärleksdagarna hade ett brett program. Nicklas Wallman kollar när det är dags för nästa aktivitet.Foto: Tomas Karlsson

– Vi vill prova ett nytt sätt att ta upp frågor om kärlek och sex. Det roliga är att det integreras i många olika ämnen under två dagar, säger läraren Ida Legnemark.

Under onsdag och torsdag hade alla elever i klass sju och nio kärleksdagar. Ett fullproppat schema med olika aktiviteter.

Annons

Det har handlat om allt från vänskap kompisar emellan - till sex. På en del lektioner har det varit ren teori i föreläsningar och diskussioner, medan andra lektioner har varit mer inriktade på praktik.

Man har tagit upp det som ska tas upp enligt läroplanen på ett lite mer lekfullt sätt. Och att anpassa innehållet till åldrar är ett måste, menar Ida Legnemark:

– Vi har till exempel RFSL som är här och talar med niorna om sexualitet, men alla på högstadiet är inte där än. Därför har sjuornas program varit mer inriktat på samarbetsövningar.

En sådan var att ge varandra ansiktsmassage. Ett sätt att beröra varandra på ett lite mer intimt sätt.

Klass 7E var en av de som fick sätta sig i massagestolarna. Först var det lite avvaktande småfnitter, men när läraren Birgitta Bernson satte igång på allvar var det ingen tveksamhet bland killarna att ta på tjejerna, eller tvärt om.

Att röra någon annans läppar och ögon på detta sätt är ovanligt när man går på högstadiet. Men att man kramas förekommer ganska ofta, i alla fall i det ena könet:

– Tjejer har mycket lättare för att kramas. Killar är mer för att knuffas och puttas, eller en dunk i ryggen. Inte så att de bråkar men det är ofta på det sättet killar har kroppskontakt, säger Ida Legnemark.

Eleven Martina Karlsson håller med.

– Tjejer kramas ibland när man träffas på morgonen eller så, men jag har aldrig sett killar göra det.

Och hon tycker in te det är skämmigt att krama en kompis:

Annons

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker det är naturligt.

Kärleksdagarna – en del av innehållet: Idrott – lekar där man till exempel får hålla varandra i handen.Ansiktsmassage – röra i varandras ansikten.Tipspromenad – frågor om sex och kärlek.Svenska/bild – skriva texter om kärlek och sedan göra en bild till dem.RFSL – tala om sexualitet.Pyssel – göra saker med anknytning till kärlek.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons