Annons

"Kan ringa i klockorna här också"

Kyrkklockorna ringde i Jönköping när nynazistiska Svenskarnas Parti marscherade genom staden. Samma sak kan ske i Borås.
Borås • Publicerad 3 maj 2014
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

– Hade det varit i Borås hade jag mycket väl kunnat tänka mig att ringa i klockorna, ja, säger Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås pastorat.

Det var en mäktig ljudkuliss i Jönköping på första maj, när stadens kyrkor gemensamt valde att ringa i sina kyrkklockor - och dränka nazisternas slagord när de marscherade genom staden.

Annons

Händelsen har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser, bland annat av flera engelskspråkiga medier och arabiska Al-Jazeera.

– Det har varit häftiga debatter i Jönköping inför första maj, och när då kyrkan också tar ställning och uttrycker att vi är emot alla former av nazism och liknande yttringar - då blir det en väldigt kraftig markering, säger Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås pastorat.

Ser du någon risk att kyrkan uppfattas som politisk när man gör så här?

– Nej, inte just i den här frågan eftersom jag inte uppfattar detta som en kontroversiell åsikt i Sverige. Det är en väldigt liten klick som har de här radikala och ohållbara åsikterna. Vi ringer inte i klockan i onödan, utan det är verkligen när det bränner till.

Stefan Hiller vet inte på rak arm när man senast ringde i kyrkklockorna i Borås, men sannolikt var det precis som i Jönköping i samband med andra världskriget.

– Jag vet att för några år sedan, i samband med klimatkonferensen i Köpenhamn, så ringdes det i vissa kyrkklockor där. Då är vi en röst som kan sätta igång våra klockor, det markerar att någonting är jätteviktigt och att kyrkan väljer att höja sin röst.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons