Annons

Räddningstjänsten i Sjuhärad vädjar – och varnar kraftfullt

Efter ännu en markbrand i Sjuhärad betonar räddningstjänsten kraftfullt att man inte bör grilla utanför fastlagda grillplatser.
– Elden sprider sig så snabbt och riskerar få allvarliga konsekvenser, säger Bo Sandström.
Sjuhärad • Publicerad 4 augusti 2019 • Uppdaterad 5 augusti 2019
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

SOS fick in ett larm vid 19.45-tiden om en terrängbrand i Fristad.

Räddningstjänsten åkte ut med stationen i Fristad och hittade direkt markbranden.

Annons

– Vi har haft flera liknande utryckningar det senaste och går branden djupt ner i marken på svårtillgängliga platser blir släckningsarbetet svårt, säger Bo Sandström, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Branden, som tros ha uppstått efter grillning, hade inte hunnit sprida sig men risken för allvarliga konsekvenser är stor för närvarande.

– Även om man tror att man släckt efter sig kan det ligga och pyra eller så har det gått ner i marken. Det är närmast omöjligt att veta när man går därifrån, säger Sandström.

Räddningstjänsten har alltså ryckt ut på flera terräng- och markbränder under de senaste dagarna. I flera fall tros grillning ligga bakom och senast i fredags uppmanade räddningstjänsten till försiktighet.

Bo Sandström understryker på nytt att man inte bör grilla på grillplatser som inte är fastlagda.

– Det finns inte formellt eldningsförbud men till dess att det kommer regn under en längre period avråder vi starkt från att grilla om platsen inte är fastlagd. Det är extremt förrädiskt när det är så här torrt.

Jonas EkelundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons