Annons

Johanna halsar för ohälsa

Boråstjejen Johanna Gilda Naumanen valde att svepa sina mediciner, istället för att halsa öl, i ett nytt facebook-klipp.
Borås • Publicerad 19 februari 2014
Foto: Privat

Hon hoppar på trenden med öl-nomineringar, men med en egen agenda - att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Hur kom du på idén?

Annons

– Det kändes väl rätt tråkigt att hälla i sig en öl och när man ändå för chansen att få ordet. Då tänker jag att det är roligare att prata om något som jag tycker är viktigt.

Vilka reaktioner har du fått?

– Jag blev väldigt överraskad över reaktionerna för jag trodde inte jag skulle få så mycket reaktioner överhuvudtaget. Jag märker också vilket behov det finns att prata om det. Jag har till om och med fått mejl av folk som säger att de inte har sökt hjälp men nu ska de söka hjälp efter att ha sett min video,.

Var det svårt att våga?

– Egentligen inte, för jag tycker att det är ett väldigt viktigt ämne eftersom jag träffat mycket folk inom psykiatrin som mår väldigt dåligt. Om jag vågar prata om det, kommer andra också våga prata om det. Ofta när man öppnar sig, öppnar sig folk tillbaka. Det är väldigt häftigt och väldigt viktigt, för folk känner sig mer mänskliga då.

Vad är det med psykiskt ohälsa som är skämmigt?

– Det beror mycket på okunskap och allra mest på grund av någon slags rädsla eftersom det alltid har funnits mycket fördomar. Antingen är man ett galet geni eller bara jättekonstig. Folk har svårt att våga skaffa sig nyanserade bilder.

Har du känt dig annorlunda behandlad på grund av din psykiska ohälsa?

– Jag tror att jag har känt mig mest annorlunda behandlad när jag skämdes som mest, innan jag började acceptera det och prata mer om det. Mina egna föreställningar om vad jag trodde att folk skulle tycka blev sanna.

Har du något råd till din omgivning?

Annons

– Jag tycker att man inte ska vara rädd för att fråga, dels hur ens vänner mår men heller inte vara rädd för att fråga andra också. Då kan man prata om det som en naturlig grej.

Hur ser du på själva nomineringen?

– Har man en bra relation ska man kunna säga att jag pallar inte idag, eller jag kan inte dricka öl när jag tar de här medicinerna. Jag vill hellre att folk ber mig dricka en öl än att de inte vågar fråga.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons